Sosyal medyanın önde gelen paylaşım sitelerinden Twitter, şeffaflık raporunu yayınladı. 2016 yılı içerisindeki faaliyetlere dair bilgilerin yer aldığı rapora göre Türkiye, en çok hesap kapatılması talebinde bulunan ülke oldu. Rapora göre son 6 ayda Türkiye’den Twitter’a 3 bin 076 hesap hakkında kapatılma talebi iletildi. Türkiye’yi 1334 talep ile Fransa takip etti. Listede Rusya’dan 522, Amerika’dan ise 102 hesap kapatma talebinde bulunulduğu belirtiliyor.
Raporda Türkiye’den gelen hesap kapatma taleplerinin 844’ünün doğrudan mahkeme kararı olduğu, 2 bin 232 talebinse hükümet ya da emniyet yetkilileri tarafından iletildiği bildiriliyor.
Tüm dünyadan toplam 13 bin 022 hesap kapatma talebinin geldiği belirtilirken Türkiye’den gelen hesap kapatma talepleri ile ilgili olarak tarihi bir artış olduğuna dikkat çekiliyor. Raporda ayrıca Türkiye’nin talepleri uyarınca 290 hesabın kapatıldığı, 489 Twitter mesajının da silindiği belirtiliyor.
Türkiye’den ayrıca Twitter şirketine 1368 ayrı içeriğin kaldırılması talebinde bulunulduğu, bunlardan 414’ünün uygun görülerek yerine getirildiği kaydediliyor. İçeriklerin kaldırılmasıyla ilgili taleplerin terör saldırıları ve başarısız darbe girişimiyle ilgili olduğu belirtiliyor. Bu hesaplarda özellikle terör saldırıları sonrası kanlı görüntüler içeren fotoğraflar bulunduğuna dikkat çekiliyor.
Raporda dikkat çeken bir başka ayrıntı ise gazeteci ve basın kurumlarının Twitter mesajlarının silinmesiyle ilgili olan bölüm. Twitter şirketi bu noktada kendileri tarafından “onaylanmış hesap” olarak isimlendirilen gazeteciler ve basın kuruluşlarının hesaplarından yayınlanan mesajların silinmesiyle ilgili tüm dünyadan toplam 88 talep geldiğini açıkladı. Twitter bu taleplerin 77’sinin Türkiye’den geldiğine dikkat çekti. Şirket basın özgürlüğü kapsamında değerlendirildiği gerekçesi ile kendileri tarafından hesapları onaylanmış gazeteci ve basın kurumlarından yazılan mesajların kaldırılması konusunda çoğunlukla herhangi bir işlem yapmadıklarını açıkladı.
Ancak Türkiye’den gelen 77 gazeteci ve basın kurumu tarafından paylaşılan Twitter mesajları ile ilgili olarak 15 mesajın silindiği, 14 hesabın da kapatıldığı belirtildi. Örnek olarak terör saldırıları ve 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından yayınlanan kanlı saldırı içerikleri gösterildi ve bu hesapların kapatılması işlemlerinin Türk mahkemelerinin kararlarının ardından alındığı hatırlatıldı. Twitter yine de mahkeme kararlarına karşı ifade özgürlüğünün korunması prensibi çerçevesinde karşı davalar açıldığını ama bu davaların kazanılamadığını belirtiyor. Twitter bu noktada toplam 314 karşı dava açıldığını ifade ediyor. Bir önceki dönemde ise yine ifade özgürlüğü kısıtlandığı gerekçesi ile yapılan başvurulardan 5’inde Twitter’ın haklı bulunduğu hatırlatılıyor.
Şirket ayrıca Türkiye’den Vine olarak bilinen bir başka sosyal medya sitesiyle bağlantılı iki farklı hesabın da kapatılması talebinde bulunulduğunu açıkladı.
Twitter şirketinin son 6 aylık şeffaflık raporunda aşırıcılık ve terörle mücadele kapsamında dünya genelinde toplam 376 bin 890 hesabın kapatıldığı kaydedildi.