UBS'ten piyasaların tadını kaçıracak açıklama: TCMB'den faiz indirimi 2025'e kalabilir

Uzun vadeli TL tavsiyesini durduran UBS yayınladığı son raporunda TCMB'nin faiz indiriminin Aralık veya 2025'e kalma riskinin arttığına dikkat çekti.

UBS, açıklanan enflasyon verilerinin TCMB için bir ikilem yaratabileceğini düşündüklerini bildirdi. Enflasyon rakamının TCMB'nin faiz indirim zamanlamasını öteleyebileceğini belirten UBS, bunun TL'ye şimdilik destek vermesini beklediklerini de vurguladı.

Eylül ayındaki TCMB açıklamasında daha az şahin bir dil kullanılmasının, net döviz rezervlerinin Eylül sonu itibariyle 33 milyar ABD dolarına yükselmesinin ve Eylül ayında ex-post reel politika faizinin pozitife dönmesinin parasal genişleme döngüsünün başlangıcının yaklaştığına işaret ettiğini düşündürdüğünü hatırlatan UBS,"TCMB'nin gevşeme döngüsünün Kasım ayında başlamasının muhtemel olduğunu düşünmeye devam ederken, açıklanan enflasyon rakamlarının ardından TCMB'nin gevşemesinin daha sonra (Aralık 2024 veya 2025'te) gerçekleşme riski bir miktar artmıştır. İlk faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin olasılıkların değişmesi şimdilik TL'yi desteklemeli" değerlendirimesini yaptı.

Piyasanın 2024 sonu politika faizine ilişkin konsensüsü %46 iken kendilerinin %45 olduğuna işare eden UBS, "Kasım ayındaki faiz indirimi çağrılarımız için temel göstergeler: 17 Ekim'de açıklanacak olan bir sonraki TCMB kararı; 4 Kasım'da açıklanacak olan Ekim ayı enflasyon verisi; 8 Kasım'da açıklanacak olan TCMB Enflasyon Raporu ve 2025 asgari ücret müzakerelerine ilişkin haberler" dedi.