Ukrayna ABD silahları için onay aldı, petrol fiyatları yükselişe geçti

ABD Ukrayna'ya uzun menzilli silah kullanımı için onay verdi, petrol fiyatları fırmandı.

Petrol fiyatları, Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmaların hafta sonu yoğunlaşmasının ardından Pazartesi günü yükseldi, ancak dünyanın en büyük ikinci tüketicisi olan Çin'deki yakıt talebine ilişkin endişeler ve küresel petrol fazlası tahminleri piyasaları zayıflattı. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,4 artışla varil başına 71,33 $ 'a yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,3 artışla varil başına 67,20 $ seviyesindeydi.

Rusya Pazar günü Ukrayna'ya son üç ayın en büyük hava saldırısını düzenleyerek Ukrayna'nın elektrik sistemine ciddi zarar verdi. İki ABD'li yetkili ve karar hakkında bilgi sahibi bir kaynak Pazar günü yaptıkları açıklamada, Washington'un Ukrayna-Rusya çatışmasındaki politikasında önemli bir geri dönüşle, Başkan Joe Biden yönetiminin Ukrayna'nın Rusya'nın derinliklerine saldırmak için ABD yapımı silahları kullanmasına izin verdiğini söyledi. Ukrayna'nın ABD silahlarını kullanmasına yönelik sınırların gevşetilmesini büyük bir tırmanma olarak göreceği konusunda uyarıda bulunan Kremlin'den hemen bir yanıt gelmedi.

IG piyasalar analisti Tony Sycamore, "Biden'ın Ukrayna'nın Kursk çevresindeki Rus güçlerini uzun menzilli füzelerle vurmasına izin vermesi, Kuzey Kore birliklerinin mücadeleye girmesine yanıt olarak geldi ve petrol fiyatlarını tırmandırdı" dedi.

MST Marquee'de enerji analisti olan Saul Kavonic ise şunları söyledi: "Şimdiye kadar Rusya'nın petrol ihracatı üzerinde çok az etki oldu, ancak Ukrayna daha fazla petrol altyapısını hedef alırsa petrol piyasaları daha da yükselebilir"

Beş endüstri kaynağına göre, Rusya'da en az üç rafineri, ihracat kısıtlamaları, artan ham petrol fiyatları ve yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle ağır kayıplar nedeniyle işlemeyi durdurmak veya çalışmaları azaltmak zorunda kaldı.

Brent ve WTI geçen hafta Çin'den gelen zayıf veriler ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın OPEC+ kesintileri devam etse bile 2025 yılında küresel petrol arzının talebi günde 1 milyon varilden fazla aşacağı tahmininde bulunmasının ardından %3'ten fazla değer kaybetti.

Cuma günü hükümet verilerine göre, Çin'in rafineri üretimi Ekim ayında geçen yıla göre %6 düştü ve ülkenin fabrika üretimindeki büyüme geçen ay yavaşladı. Yatırımcılar ayrıca, küresel finans piyasalarında belirsizlik yaratan ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin hızı ve kapsamı konusunda endişeli. Baker Hughes verilerine göre, faaliyette olan petrol sondaj kulesi sayısı geçen hafta bir adet düşerek 478'e geriledi ve 19 Temmuz haftasından bu yana en düşük seviyeye indi.