ÜNLÜ & Co, ALARK-Alarko Holding için hedef fiyatını 151 TL'den 164 TL'ye, tavsiyesini "tut" tan "al"a yükseltti.
ÜNLÜ & Co, ALARK-Alarko Holding değerlendirmesi şöyle:
Alarko Holding
Tavsiyemizi AL’a yükseltiyoruz
Hissenin BIST-100’e kıyasla %33 daha iyi performans göstermesinin ardından 22 Ağustos 2023 tarihinde tavsiyemizi TUT olarak güncellemiştik: Hisse o tarihten bu yana BIST-100’e kıyasla %33 daha düşük performans gösterip, ABD Doları bazında %25 değer kaybetti.
1) Güncel makro göstergelerin dahil edilmesi,
2) değerleme ölçütlerimizin FY23T’den FY24T’ye kaydırılması,
3) listelenmemiş iştirakler için değerleme tahminlerinin güncellenmesi ve
4) Alarko’nun tarım operasyonlarının değerlemesinin öncül bağlamda dahil edilmesini takiben, 12 aylık %40’luk bir yukarı yönde potansiyel ön görüyoruz (araştırma kapsamımızdaki 12 aylık %13 yukarı yönlü beklentimize karşın).
>>> İş Yatırım'ın 8 Mayıs'ta hareketli olmasını beklediği 4 hisse
BIST-100’e kıyasla önemli ölçüde düşük performans göstermesi ve araştırma kapsamımıza kıyasla ortalamanın üzerinde getiri beklentimizle Alarko için tavsiyemizi TUT’tan AL’a yükseltiyoruz.
Elektrik üretim ve dağıtım alanlarında sergilenen güçlü uygulamaların yanı sıra yeni yatırım alanlarında (tarım ve gıda sanayi, yenilenebilir enerji, girişim sermayesi yoluyla çeşitli erken-aşama yatırımlar, turizm vb.) atılmaya devam edilen sağlam adımlar göz önünde bulundurulduğunda, ana faaliyet alanlarındaki güçlü nakit akımıyla hedeflediği net varlık değerini genişletmeyi planlayan Alarko’yu olumlu buluyoruz. Yapılan yatırımların faydalarının uzun vadede
meyvelerini vereceğine, fakat yakın vadede Alarko’nun 2024’teki çeyreklik kazançlarıyla ilgili görünümün TMS29 etkisiyle bozulacacağına inanıyoruz.
Yönetim tarafından 2028 yılına kadar (2030’dan) 4 milyar ABD Doları (3 milyar ABD Doları’ndan) net varlık değeri hedefi: Alarko Holding yönetimi, yakın zamanda (Şubat 2024) düzenlediği strateji toplantısında, 1 Ocak 2020’de
açıkladığı 2030 yılı için 3 milyar ABD Doları olan uzun dönem net varlık değeri hedefini 4 milyar ABD Dolara, hedef yılını ise 2028 olarak revize etti. Yönetim, net varlık değeri büyümesinin başlıca yolları olarak a) organik büyümeyi, b) inorganik büyümeyi ve c) yeni işletmeleri ve girişimleri işaret etti. Buna göre Alarko, 2028 yılı sonunda mevcut faaliyetlerin/yeni işletmelerin/Alarko yatırımlarının hedef net varlık değeri içindeki payının sırasıyla %55/%35/%10 olmasını beklemekte. Bu çerçevede Alarko, tarım ve gıda sektörünü uzun vadeli (2028) stratejik konumlandırması
açısından kilit bir segment olarak belirledi. Yönetim, tarım ve gıda sektöründeki bu yatırımların a) Jeotermal enerji destekli (Türkiye’de) seracılık (Türkiye’de ve diğer coğrafyalarda); b) organik mineral gübre, c) gıda sektörü ve d) tarımda teknoloji ve Ar-Ge.
>>> Borsada yabancıların en çok aldığı hisseler
Son altı ay içerisinde gerçekleşen hisse senedi kayıtları hisseler üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor: Geçtiğimiz altı ay içinde Alarko Holding’in önemli ortaklarından Leyla Alaton (%16,3 oranında pay sahibi), Vedat Alaton (%15,3 oranında pay sahibi), Dalia Garih (%14,0 oranında pay sahibi) ve Alhan Holding (%2,0 oranında pay sahibi) sırasıyla 6.53 milyon, 4.35 milyon, 4.35 milyon ve 2.18 milyon adet Alarko hissesini Merkezi Kayıt Kuruluşu’na kaydettirdi. Kaydi yaptirilan toplam 17.40 milyon hisse Alarko’nun sermayesinin 4.0%’une, halka açıklık oranının
12.9%’una ve piyasa değeri olarak 63 milyon ABD Doları’na karşılık gelmekte. Mevcut ihraç miktarının oluşturduğu riskin, sonuca ulasmasi durumunda, hissenin orta/uzun donem performansını destekleyebileceğini düşünüyoruz.
Değerleme & Riskler: Alarko’nun operasyonlarını ve iştiraklerini, çeşitli finansal çarpanları içeren (F/K, FD/FAVÖK, FD/RVT vs.), hedef net varlık değerini modeliyle değerliyoruz. Olumlu görüşümüze risk oluşturan ana unsurlar: 1) tarım sektöründeki yatırımların beklenenden daha yavaş devreye alınması ve/veya beklenenden daha düşük kârlılık, 2) Karabiga kömür santralinde beklenenden daha düşük FAVÖK marjına yol açabilecek beklenenden daha yüksek termal kömür maliyeti ve/veya beklenenden daha düşük elektrik fiyatları, 3) yatırım aşamasında beklenenden daha düşük kısa yönlü döviz pozisyonları 4) TMS29 muhasebesinin Şirket’in net kâr rakamları üzerindeki beklenenden daha yüksek olumsuz etkileri olarak sıralanabilir.