Vakıfbank Genel Müdürü Aydoğan, bankanın bin şubeye ulaşma hedefi doğrultusunda, 2015 yılında 750-800 personel alımı yapmayı planladıklarını açıkladı.
Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan, banka olarak 2014 yılında da ülke ekonomisine katkılarını sürdürerek aktifleri içerisinde en büyük paya sahip olan kredilerdeki büyümeyi ve mevduat tabanındaki genişlemeyi devam ettirdiklerini anlattı.
Kaynak çeşitlendirmesi ve kaynakların ortalama vadesinin uzatılması yönündeki çalışmalarını da sürdürdüklerini belirten Aydoğan, bu dönemde küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşın karlarının olumlu bir seyir izlediğine dikkati çekti.
Takipteki kredilerin tasfiyesine verdikleri büyük önem sayesinde, varlık satışı veya aktiften silme yapmamalarına rağmen, 2014 yılı içinde takipteki kredilerin artış hızının sektör ortalamasının altında gerçekleştiğini belirten Aydoğan, bu kredilerden sağlamış oldukları tahsilat artışı da dikkate alındığında, bu alanda çok önemli bir yol katettiklerini dile getirdi.
Gelecek dönemde de aktif kalitesindeki iyileşmeyi ve sektör ortalamasının üzerindeki başarılı performanslarını sürdüreceklerini anlatan Aydoğan, Vakıfbank olarak güçlü sermaye yapısıyla daha büyük başarılara imza atarak ülke ekonomisine destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.
Aydoğan, 2015 yılı karlılık, büyüme, mevduat ve kredi artış hedefleri hakkında şunları kaydetti:
"Cari açığı düşürmek için alınan önlemlerin etkisiyle 2014 yılında bireysel kredilerin yıllık artış hızında belirgin bir yavaşlama yaşandığını, bunun da sektörde toplam kredilerin yıllık artış hızında düşüşe neden olduğunu görüyoruz. 2015 yılında ise Türkiye ekonomisinin yüzde 4 büyüyeceği ve iç talebin büyümeye katkısının artış göstereceği varsayımıyla, sektörde kredilerin yıllık artış hızında 2014 yılına göre bir yükseliş yaşanacağını ve büyüme hızının yüzde 20'ler seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Aynı şekilde sektörde toplam mevduatın yıllık artış hızında da bir yükseliş yaşanacağını ve mevduat büyümesinin 2015 yılında yüzde 14 seviyesine ulaşacağını düşünüyoruz. Mevduatın krediye dönüşüm oranının yükselmesinin yaratacağı rekabetin, sektörün daha uzun vadeli mevduat dışı kaynaklara yönelmesini sağlayacağını ve sektörde önemli bir sorun olan vade uyumsuzluğuna olumlu yönde katkıda bulunacağını düşünüyoruz."
750-800 personel alımı
2014 yılını 893 şube ve yaklaşık 14 bin 900 personelle tamamlayacaklarını belirten Aydoğan, "Müşterilerimize daha yakın olma ve tabana yayılma stratejilerimiz doğrultusunda 2015 yılında da şube açılışlarına devam edeceğiz. Bankamızın 1.000 şubeye ulaşma hedefi doğrultusunda, 2015 yılı içerisinde azami çaba göstererek, gelecek yıl için yaklaşık 750-800 personel alımı yapmayı planlıyoruz" dedi.
Ekonomik gelişmelere bağlı olarak yurt dışında büyüme fırsatlarını her zaman değerlendirdiklerini vurgulayan Aydoğan, bu değerlendirmeler sonucunda Vakıfbank için uygun bir konjonktür oluştuğunda, söz konusu çalışmaları dikkate alacaklarını ifade etti.
Aydoğan, gelecek dönemlerde sadece yurt dışında büyüme fırsatlarını değil, uluslararası fonları ülkenin finansal sistemine dahil ederek, bu alandaki büyüme fırsatlarını da değerlendireceklerine dikkati çekti.
Katılım bankacılığı
"Katılım bankacılığı çalışmalarında son durum nedir? TMSF'nin elinde bulunan bankalardan birini alarak katılım bankacılığı yapmayı düşünüyor musunuz?" şeklindeki soru üzerine Aydoğan, Türkiye'nin katılım bankacılığı konusunda var olan potansiyelini düşündüklerinde, bu alanda var olmalarının Türkiye ekonomisine ve finansal sistemine katkı sağlayacaklarını ifade etti.
Bu kapsamda, Vakıfbank Yönetim Kurulu'nun 22 Aralık 2014 tarihinde almış olduğu kararla; Vakıfbank tarafından yürütülen katılım bankası kurulması konulu projeye, Hazine Müsteşarlığı'nın garantörlüğü kapsamında, İslam Kalkınma Bankası'ndan 300 milyon dolar tutarında proje finansmanı temin edilmesi ile ilgili işlemleri yerine getirmek üzere Genel Müdürlük makamını yetkilendirdiğini anımsattı.
Katılım bankacılığı konusunda söz konusu çalışmalara devam dile getiren Aydoğan, belirli aşamalarda kamuyu bilgilendirmeye devam edeceklerini söyledi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü hisselerinin Hazine’ye devri konusundaki gelişmeleri paylaşan Aydoğan, "Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, 20 Ekim 2014 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sevk edildi. Tasarıda, Bankamız hisselerinin Hazine’ye devrine ilişkin koşullar belirlenmektedir. Söz konusu süreç ile ilgili nihai kararı TBMM verecektir" dedi.
"Petrol fiyatlarındaki düşüş gelişmekte olan ülkelerde daha belirleyici olabilir"
Bankacılık sektörünün 2014 yılı performansını değerlendiren Aydoğan, bu yılın ABD Merkez Bankası’nın (Fed) çıkış stratejisinin ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) genişleyici para politikasının ön plana çıktığı bir dönem olduğunu ifade etti.
Özellikle Fed'in tahvil alım programını bitirmesi, gelişmekte olan ülkeleri ve kısmen de olsa Türkiye'yi etkilediğini belirten Aydoğan, söz konusu etkilerin 2014 yılının ilk yarısında Türk bankacılık sektörünün karında bir miktar düşüşe neden olsa da, sektörün güçlü duruşuyla, bu etkileri bertaraf etmeyi başardığını ve ekonominin geneline güven verdiğini vurguladı.
Fed'in son toplantısının ardından yapılan açıklamalara göre Fed'in en erken 2015 yılının ilk yarısında faiz artırımına başlamasının beklendiğini dile getiren Aydoğan, şöyle konuştu:
"Bununla birlikte 2015 yılında Fed’in faiz artırımına başlayacak olmasının piyasalarda fiyatlanmış olması nedeniyle, faiz artırımının piyasaları olumsuz etkilemesini beklemiyoruz. Ancak Fed’in tahvil alımlarını sona erdirmiş olması ve faiz artırımına başlayacak olması, küresel piyasalarda likidite koşullarının bir miktar sıkılaşmasına neden olabilecektir. Fed’in faiz artırımına benzer şekilde jeopolitik risklerin de fiyatlandığını düşünüyoruz. 2015 yılında petrol fiyatlarındaki düşüş gelişmekte olan ülkeler üzerinde daha belirleyici olabilir. Petrol fiyatlarının 2015 yılında Türkiye ekonomisine sağlayacağı katkının, bankacılık sektörüne de olumlu yansıyacağını düşünüyoruz."