En büyük gelir kaynağı petrol olan Venezuela dün yaptığı bir açıklamayla petrol üreticilerinin, fiyatları artırmak amacıyla bir toplantı gerçekleştirmeleri için destek bulmaya çalıştığını belirtti.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan Venezuela ekonomik ve siyasi krizler yüzünden zor bir dönem geçiriyor ve ağırlıklı olarak petrol ihracatına bağlı gelirleri kullanıyor.
Venezuela hükümeti uzun bir süredir petrol fiyatlarının artırılması için önlemler alınması çağrısında bulunuyor.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro dün gece televizyonda yaptığı bir konuşmada, üreticilerin bir toplantıda bir araya gelmesi için bazı petrol ihracatçılarıyla görüşme içerisinde olduğunu söyledi.
Venezuela'nın petrol fiyatlarını varil başına 40 dolarda "sabitlemeye" çalıştığını söyleyen Maduro, "Bugün Suudi Arabistan Kralı Salman ile konuştum. Önümüzdeki saatlerde Katar Emiri ile görüşeceğim. (Rusya) Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir bildiri gönderdim. İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşeceğim. (Bolivya) Devlet Başkanı Correa, OPEC üyeleri ve üye olmayan ülkelerle bağlantı halindeyim" dedi.
Venezuela Petrol Bakanı Eulogio del Pino Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada, önümüzdeki haftalarda OPEC üyeleri ve üye olmayan ülkeler arasında bir toplantı gerçekleştirilebileceğini ve Venezuela'nın, üreticileri kış aylarında nasıl bir senaryonun beklediğini görebilmek adına "aktif bir şekilde" toplantı yapmaları için çabaladığını belirtti.
Fakat analistler, Venezuela'nın bu çağrılarına şüpheyle yaklaşıyor.
ANZ Bank tarafından bugün yapılan bir açıklamada, "OPEC tarafından bir başka üretimi durdurma önerisi yatırımcıları heyecanlandırmakta başarısız oldu" denildi.
Dünyanın en büyük petrol üreticisi Rusya, Pazartesi günü yaptığı bir açıklamayla üretimin durdurulması için yeni müzakerelere dair herhangi bir zemin görmediğini fakat görüşmelere açık olduğunu söyledi.
Petrol fiyatlarında 2014 yılında yaşanan düşüşlerden bu yana Venezuela tekrar tekrar üretimi dondurma ve stok miktarını azaltma girişiminde bulunmuş fakat hiçbir üreticinin gönüllü bir şekilde üretimi dondurarak pazar payını kaybetmeyi göze almaması nedeniyle başarısız olmuştu.