Yatırım ortamının iyileştirilmesi, özel sektörün kamuya olan borç yükünün azaltılması amacıyla vergi ve SGK prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasına dair AKP'li milletvekilleri tarafından dün akşam TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif ile 30 Nisan itibariyle kesinleştiği halde ödenmemiş olan borçlar taksitle ödenmesine olanak sağlanması amaçlanıyor.
Hükümetin 2011'de çıkardığı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına dair yasanın ardından ekonomi ile ilgili bakanlar, yeni bir af ya da yapılandırmanın gündemde olmadığını, bu tür uygulamaların mükellefin ödeme alışkanlıklarını bozduğunu belirtmişlerdi.
Başbakan Tayyip Erdoğan da bugün Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, söz konusu teklifi destekleyerek kamu alacaklarının yapılandırılacağını belirtti.
Teklifle vergi, SGK ve idari para cezalarının faizleri silinmesi, borçların enflasyona endekslenerek yeniden yapılandırılması ve bunların 36 ay içinde 18 taksitte ödenmesi imkanı getirilecek.
Buna göre, ödenmemiş sigorta primi, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi için enflasyon oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.
Yetkililer, söz konusu yasa teklifinin yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi planlanan taşeron ve madencilik alanında düzenlemeler getiren torba tasarı ile birleştirilmesinin planlandığını bildirdi.
Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik öngören teklife göre, bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2013 itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte, ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarının, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar vergi dairelerine beyan ederek kayıtlarını düzeltebilecek.
Beyan edilen tutar üzerinden yüzde 3 oranında vergi hesaplanacak.
Söz konusu teklife göre, 2014 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi için TEFE-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.
Ödenme imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi ile SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı da aynı kapsam içinde olacak.
İdari para cezaları 30 Mayıs 2014'e kadar ödenmemiş olan idari para cezasının yüzde 50'si TEFE-ÜFE oranları esas alınarak ödenmesi halinde, cezanın kalan yüzde 50'si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek.
Bu düzenlemeden yararlanmak isteyenler kanunun yayımlanmasının ardından ilk üç ay içinde başvuruda bulunacak ve söz konusu ödemeyi en fazla 18 eşit taksitte tamamlayacak.
Borcun tamamının ilk taksitte ödenmesi halinde herhangi bir faiz uygulanmayacak. Borcun taksitle ödenmek istenmesi halinde borçlular, taksit ödemelerinde 6, 9, 12 ya da 18 eşit taksidi tercih edebilecek.
Kamu borçlarının yapılandırılmasından esnaf, sanatkar, çiftçi ve diğer bağımsız çalışanlar da faydalanacak.
Söz konusu çalışanlarda prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlardan, kanunun yürürlüğe girmesinden sonra ilk dört ay içinde başvuruda bulunarak, primlerini ödemeleri halinde sigortalılık süreleri durdurulmamış gibi değerlendirilecek.
Yapılandırılan borçlar nedeniyle daha önce mallara konulan hacizler, yapılan ödemeler nispetinde; üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarla ilgili hacizler ise ilk taksitin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacak.