Volkswagen Audi fabrikasını kapatmanın eşiğinde

Düşük elektrikli araç talebi Audi'yi vururken Volkswagen Brüksel fabrikasını kapatabilir.

Volkswagen Salı günü elektrikli otomobillere olan talepteki keskin düşüş nedeniyle lüks markası Audi'nin Brüksel tesisini kapatabileceği konusunda uyardı ve bu yıl için marj hedefini düşürmek zorunda kalabilir.

Bir işçi kaynağına göre Volkswagen 1988'de Alabama'daki Westmoreland tesisini kapattığından beri bir fabrikayı kapatmadı ve Avrupa'da kapatma planı bulunan son VW marka şefi bunu yaptıktan aylar sonra istifa etti.

Otomobil üreticileri, kapasite ve teknoloji geliştirmeye büyük yatırımlar yaptıktan sonra beklenenden daha düşük elektrikli araç talebinden olumsuz etkilendi ve Audi bu yılın başlarında, maliyetleri düşürürken yeni modeller sunmaya çalıştığı için satışlarının 2024'te düşeceği uyarısında bulundu. Volkswagen, Brüksel fabrikası için alternatif bir kullanım bulma veya kapatma maliyetlerinin yanı sıra diğer planlanmamış harcamaların 2024 mali yılında toplam 2,6 milyar euro'ya (2,8 milyar dolar) kadar bir etkiye sahip olacağını söyledi.

Volkswagen AG'nin üçte birinden biraz daha azına sahip olan ancak oy haklarının çoğunu elinde bulunduran ana şirket Porsche SE'nin kazanç tahminini 3,5 milyar ila 5,5 milyar euro'ya düşürmesine yol açan işletme getirisi tahminini %7-7,5'ten %6,5-7'ye düşürdü.

Haberin ardından Frankfurt'ta işlem gören Volkswagen ve Porsche SE hisseleri sırasıyla %1,7 ve %2,1 değer kaybetti. 2018'de piyasaya sürülen Audi Q8 e-tron'a olan talep keskin bir şekilde düşmüştü ve otomobil üreticisi üretimini tamamen sonlandırmayı düşünüyordu, şirkete yakın bir kaynak bunun 2025'te gerçekleşebileceğini söyledi.

Geçen yıl yaklaşık 50.000 otomobil üreten Brüksel tesisi, şehre yakınlığı ve yüksek lojistik maliyetleri nedeniyle yerleşim planını değiştirmenin zorluğu da dahil olmak üzere "uzun süredir devam eden yapısal zorluklarla" karşı karşıyaydı. Yaklaşık 3000 kişiye istihdam sağlayan tesis için alternatif çözümler bulmak üzere bir danışma süreci başlatılacak. Audi'den yapılan açıklamada, "Alternatif bulunamaması halinde faaliyetlerin durdurulması da söz konusu olabilir" denildi.

Volkswagen'in ilk çeyrek faaliyet kârı, Brüksel'deki fabrikanın Şubat ayında parça sıkıntısı nedeniyle iki hafta süreyle kapanmasının ardından Audi'deki teslimat gecikmelerinin de etkisiyle %20 düştü. Bir sözcü o dönemde Audi'nin fabrikada nelerin üretilebileceğine ilişkin seçenekleri değerlendirdiğini söyledi.