Wall Street'te yaklaşan bilanço sezonu, S&P 500'ün düşmesini geciktirebilir

LPL Financial'ın baş sermaye stratejisti Jeff Buchbinder, Wall Street'te yükselişin Ağustos ayına kadar sürebileceğini söyledi.

LPL Financial'a göre, ABD borsasının yaklaşan bilanço sezonunun "güçlü" olması gerekiyor ancak önümüzdeki birkaç aydaki büyüme tahminlerinin 2024'ün ikinci yarısı için artmasını beklemek "çok şey istemek" gibi görünüyor.

LPL Financial'ın baş sermaye stratejisti Jeff Buchbinder  telefonda yaptığı açıklamada, piyasanın muhtemelen "ikinci çeyrekte [yapay zeka] hikayesinde bir çatlak" görmeyeceğini söyledi. S&P 500 endeksi hakkında "İyi bilanço haberleri muhtemelen halen gecikmiş olduğunu düşündüğümüz geri çekilmeyi daha da geciktirebilir" dedi.

Büyük Teknoloji hisseleri S&P 500'ün ikinci çeyrekteki yükselişine muhtemelen yine büyük bir katkı yapacak, ancak bu haftaki araştırma notuna göre piyasanın geri kalanının da katkı sağlamaya başlaması bekleniyor. Örneğin, hisse başına kazançtaki artışın muhtemelen sağlık, finans, enerji ve kamu hizmetleri gibi alanlardan da kaynaklanacağını gösteriyor.

Büyük Wall Street bankaları bu ayın sonlarında ikinci çeyrek için bilanço açıklama sezonunu başlatacak; JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc. ve Wells Fargo & Co mali sonuçlarını 12 Temmuz'da açıklayacaklar. LPL'ye göre, analistlerin fikir birliği tahmini, S&P 500'ün hisse başına kazancının ikinci çeyrekte yıllık bazda %9,2 oranında artacağı yönünde. 

Buchbinder telefonda şirketlerin hisse başına kar büyümesinin bu dönemde çift haneli rakamlara çıkmasını beklediğini söyledi. Ona göre, "2021'in dördüncü çeyreğinden bu yana ilk kez çift haneli bir artış oldukça muhtemel görünüyor".

S&P 500, 2024'ün ilk yarısında %14,5 oranında yükseliş kaydettikten sonra Temmuz ayında şu ana kadar yukarı yönlü bir eğilim izliyor.

Buchbinder açıklamasında, "Hisse senedi değerlemelerinin bu kadar güçlü bir ilk yarının ardından yükselmesiyle birlikte, kazanç artışı bu kazanımları korumanın veya potansiyel olarak bu kazanımları artırmanın anahtarı olacak" dedi. Kendisi, "geri çekilmenin gecikmiş olduğu yönünde önyargımız devam ediyor" ve yatırımcıların düşüşü satın almak için beklemesi gerekli ancak, önümüzdeki dönemde açıklanacak mali tablolar bu fırsatı sunmayabilir."ifadelerini kullandı. 

Buchbinder'e göre, Big Tech bünyesinde "Süper Altı"nın — Google'ın ana şirketi Alphabet Inc., Amazon.com Inc., Facebook'un ana şirketi Meta Platforms Inc., Microsoft Corp., Nvidia Corp. ve Apple Inc. S&P 500'ün ikinci çeyrekteki kazanç büyümesinin büyük itici güçleri olacak.

Telefonla yaptığı açıklamada, "kazanç büyümesinin yaygınlaştırılmasının 2025'e kadar sürecek uzun bir süreç olacağını" beklediğini söyleyen Buchbinder, Big Tech'in muhtemelen bu yılın ikinci yarısında da büyük bir itici güç olmaya devam edeceğini söyledi.

Buchbinder notunda, "Kurumsal Amerika'nın 2024'ün geri yarısında ne kadar kazanç artışı üretebileceğini ölçmemize yardımcı olmak için kazanç sezonu boyunca şirketlerden gelecek açıklamaları yakından izleyeceğiz. İstikrarlı ama olağanüstü olmayan bir ekonomi ve yapay zekaya devam eden yatırım göz önüne alındığında, yöneticilerin bakış açılarını çok fazla düşürmeleri pek mümkün değil. Hisse senetlerinin bu yaz bir noktada geri çekilmesini beklesek de, kazanç haberlerinin çoğu hisse senedi fiyatlarına yansıdıktan sonra bir düşüş Ağustos ayına kadar ortaya çıkmayabilir" dedi.