Wells Fargo: ABD'de yumuşak iniş, durgunluktan daha olası 

Wells Fargo stratejistleri keskin bir ekonomik gerilemeyi engelleyen bir dizi temel faktöre atıfta bulunarak, ABD ekonomisi için durgunluktan daha yumuşak iniş yaşanacağını öngörüyor. 

Stratejistler yayınladıkları raporda, "2024'ün son çeyreğine girerken, Fed'in ekonomik yumuşak iniş için istediği hedefin artık görünürde olduğuna ve bunun yakın vadede durgunluk olasılığını azalttığına inanıyoruz. ABD ekonomik faaliyeti kademeli olarak yavaşlarken, daha fazla dezenflasyon ilerlemesi, soğuyan bir işgücü piyasasıyla birleşti. Bu gelişmeler, Fed'i 2020'deki pandemi şokundan bu yana ilk kez 18 Eylül'de faiz oranlarını düşürmeye yöneltti." ifadelerini kullandılar. 

Wells Fargo, dezenflasyonun devam edeceğine ve bunun tüketici harcamalarını ve gerçek gelirleri artıracağına inanıyor. Enflasyonun bu döngüde geçmiş durgunluklara kıyasla "alışılmadık derecede erken azaldığını" ve büyüme için daha fazla alan sağladığını savunuyorlar.

Yumuşak iniş görünümüne katkıda bulunan bir diğer önemli faktör ise işgücü piyasası olarak belirtildi. İşsizlikte beklenen bazı artışlara rağmen Wells Fargo, sağlık hizmetleri gibi sektörlerde pandemi sonrası işe alım boşluklarının daha geniş istihdam düşüşlerini muhtemelen yumuşatacağını belirtiyor. Kademeli ekonomik yavaşlama daha yüksek işsizliğe yol açacak ancak işten çıkarmalardan ziyade işgücüne yeni katılanlar tarafından yönlendirilecek.

ABD ekonomik faaliyetinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan hizmet sektörü dirençli kalmaya devam ediyor. Bu devam eden güç, keskin bir düşüşe karşı başka bir yumuşatma.

Wells Fargo'nun raporunda bu konuda "Hizmet sektörü genişlemeye devam ediyor ve bu farklı eğilimlerin hala devam eden ekonomik büyümeye katkıda bulunduğuna inanıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Finansal koşullar da destekleyici kalarak küçük işletmeler ve gayrimenkul gibi krediye duyarlı sektörlere yardımcı oldu. Wells Fargo, bu koşulların "tipik olarak bir durgunluğun öncesinde gelen türden geç dönem finansal sıkışmasını önlediğini" belirtiyor.

Wells Fargo'nun görüşünün merkezinde para politikası yer alıyor. Fed'in faiz oranı kesintilerinin zamanında olduğuna ve ekonomi üzerindeki baskıyı azaltacağına inanıyorlar.

Raporda, "Fed'in zamanında yaptığı, daha ılımlı faiz oranı indirimleri kredi kalitesine rahatlama sağlayacak" ve özellikle düşük ve orta gelirli hanelere fayda sağlayacak.

Belirsizlikler devam ederken, özellikle küresel ekonomi Çin ve Avrupa'da zorluklarla karşı karşıya kalırken, Wells Fargo bir durgunluğun yakın olmadığı sonucuna varıyor. Bunun yerine, banka "hafif bir büyüme toparlanmasına doğru ilerlemeden önce 2025'in başlarında inişli çıkışlı bir yolculuk" öngörüyor.