Geçen yıl içinde Borsa İstanbul’dan toplamda 418 milyon dolar tutarında net yabancı çıkışı yaşanırken, yabancı yatırımcılar nezdinde en yüksek net satış 1 milyar 221 milyon dolarla Banka Endeksi'nde oldu.
Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından, MKK’nın verileri kullanılarak hazırlanan "Borsa Trendleri" raporunun 2013 yılı değerlendirmesine göre küresel piyasalarda Fed’in politikaları en önemli belirleyici etken olurken, Türkiye kendi dinamikleriyle zaman zaman olumlu, yılın sonunda ise olumsuz bir tablo çizdi.
Rapora göre, stratejik ortaklıklar ve Listing İstanbul gibi olumlu projelere imza atan Borsa İstanbul’da 2013 yılında pay piyasasında toplam 722 milyon dolar hasılatla 9 adet birincil halka arz gerçekleşirken, Gelişen İşletmeler Piyasası’nda 33 milyon dolar hasılat ile 9 adet halka arz gerçekleşti.
En büyük halka arz Pegasus
2013 yılında BIST Tüm işlem hacminde yüzde 20 paya sahip olan yabancı yatırımcıların piyasa değerindeki payı 2012 sonunda yüzde 66 iken, 2013 sonunda yüzde 63’e geriledi. Yabancıların elindeki hisse senetlerinin toplam değeri ise 122 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.
2013 yılı içerisinde Borsa İstanbul’dan toplamda 418 milyon dolar tutarında net yabancı çıkışı yaşandı. Yabancı yatırımcılar nezdinde en yüksek net satış 1 milyar 221 milyon dolarla Banka Endeksi'nde oldu. Diğer yandan 2013 yılında özellikle banka endeksinden yaşanan para çıkışı karşısında en çok yabancı para girişinin BIST Sınai, Hizmet ve Holding ve Yatırım endeksine olduğu gözlendi.
Piyasa değeri yüzde 23 arttı
Rapora göre, Borsa İstanbul’da BIST Tüm endeksinde 2013 yılı sonu itibariyle halka açıklık oranı yüzde 39 iken, fiili dolaşım oranı 2012 ile aynı seviyede kalarak yüzde 29 olarak gerçekleşti. Son üç yılın halka açıklık ve fiili dolaşım verilerini incelendiğinde Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin halka açıklık oranlarında artışlar yaşandı
Şirketlerin halka açıklık oranlarındaki artışın likidite artışıyla birlikte daha çok yatırımcının dikkatini çekme potansiyeli taşıyor. Halka açıklık oranında 2012 yılına göre en fazla artış görülen endeks yüzde 1,64’lük artışla Ticaret Endeksi olurken, Hizmet Endeksi yüzde 1,61 ile fiili dolaşımda en yüksek artışı artış gösteren endeks oldu.
2012 yılını dünyada en fazla kazandıran ikinci borsa olarak tamamlayan Borsa İstanbul, 2013’ü global piyasalardan negatif yönde ayrışarak piyasa değerinde dolar bazında yüzde 23 değer kaybıyla kapadı.
En fazla banka hisseleri değer yitirdi
2013 yılı içerisinde hem TL hem de dolar bazında en fazla düşüşü sırasıyla yüzde 24 ve yüzde 36 ile BIST Banka Endeksi gerçekleştirirken, döviz kurundaki önemli yükseliş sebebiyle sene başından bu yana tüm endekslerin piyasa değerlerinde değişen oranlarda değer kaybı gözlendi. Bunun karşısında TL bazında tek artışı yüzde 2 ile BIST Hizmetler Endeksi gerçekleştirdi.
2013 yılı genelinde sektör endekslerinde TL bazında işlem hacimleri karşılaştırıldığında bir önceki yıla göre en yüksek artış Holding ve Yatırım Endeksi'nde görüldü. Bu endeksi sırasıyla Hizmetler Endeksi ve Mali endeks takip etti. Son üç yıllık periyot incelendiğinde BIST Tüm, gerçekleşen işlem hacmi dalgalanmaların en fazla yaşandığı 2013 yılında son üç yılın zirvesinde kapandı.