ChatGPT gibi uygulamaların kamuoyunun ilgisini çekmesi ve şirketlerin işin doğasını değiştireceğine inandıkları benzer ürünleri piyasaya sürmek için acele etmesiyle birlikte, üretken yapay zeka bu yıl moda bir sözcük haline geldi.
Milyonlarca kullanıcı, destekçilerinin tıbbi teşhisler koyabildiğini, senaryolar yazabildiğini, yasal özetler oluşturabildiğini ve yazılımlarda hata ayıklayabildiğini söylediği bu tür araçları test etmeye başladı ve bu da teknolojinin gizlilik ihlallerine yol açabileceği, istihdam kararlarını çarpıtabileceği ve dolandırıcılık ve yanlış bilgilendirme kampanyalarına güç verebileceği konusunda endişelerin artmasına neden oldu.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ChatGPT kullanmış ve bu konuda deneyler yapmış olan Biden, yetkililere yapay zekanın bireyler, toplum ve ulusal güvenlik için oluşturduğu mevcut ve potansiyel riskleri azaltmaları gerektiğini söyledi.
Beyaz Saray, toplantıda şirketlerin yapay zeka sistemleri konusunda politika yapıcılara karşı daha şeffaf olmaları gerektiği, bu tür ürünlerin güvenliğinin değerlendirilmesinin önemi ve kötü niyetli saldırılardan korunmaları gerektiği konularında "samimi ve yapıcı bir tartışma" yapıldığını da sözlerine ekledi.
Perşembe günü başlayan iki saatlik toplantıya Google'dan Sundar Pichai, Microsoft Corp'tan Satya Nadella, OpenAI'den Sam Altman ve Anthropic'ten Dario Amodei'nin yanı sıra Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Biden'ın Özel Kalem Müdürü Jeff Zients, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Lael Brainard ve Ticaret Bakanı Gina Raimondo gibi yönetim yetkilileri katıldı.
Harris yaptığı açıklamada teknolojinin yaşamları iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu ancak güvenlik, mahremiyet ve sivil haklar konularında endişelere yol açabileceğini söyledi. Baş yöneticilere yapay zeka ürünlerinin güvenliğini sağlamak için "yasal sorumlulukları" olduğunu ve yönetimin yapay zeka konusunda yeni düzenlemeler geliştirmeye ve yeni mevzuatı desteklemeye açık olduğunu söyledi.
Şirketlerin düzenlemeler konusunda aynı fikirde olup olmadıklarına ilişkin bir soruya cevaben Altman toplantı sonrasında gazetecilere "şaşırtıcı bir şekilde ne olması gerektiği konusunda aynı fikirdeyiz" dedi.
Yönetim ayrıca Ulusal Bilim Vakfı'ndan yedi yeni yapay zeka araştırma enstitüsü kurmak için 140 milyon dolarlık bir yatırım yapılacağını duyurdu ve Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisi'nin federal hükümet tarafından yapay zekanın kullanımına ilişkin politika kılavuzu yayınlayacağını söyledi.
Anthropic, Google, Hugging Face, NVIDIA, OpenAI ve Stability AI gibi önde gelen yapay zeka geliştiricileri, yapay zeka sistemlerinin halka açık bir değerlendirmesine katılacak.