Yapay zekanın bayrak taşıyıcısı OpenAI 5 milyar dolarlık zarara koşuyor

Teknoloji devi OpenAI bu yıl 3,7 milyar dolar gelirle yaklaşık 5 milyar dolar zarar ediyor.

CNBC, ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI'nin bu yıl 3,7 milyar dolar gelirle yaklaşık 5 milyar dolar zarar beklediğini doğruladı.

Rakamlar gizli olduğu için adının açıklanmasını istemeyen OpenAI'ye yakın bir kişiye göre, şirket geçen ay 300 milyon dolar gelir elde ederek geçen yılın başından bu yana %1.700 artış gösterdi ve gelecek yıl 11,6 milyar dolar satış yapmayı bekliyor.

New York Times, şirket belgelerini inceledikten sonra Cuma günü erken saatlerde OpenAI'nin mali durumuyla ilgili ilk haberi yaptı. CNBC mali verileri görmedi.

Konuya aşina olan kişilerin verdiği bilgiye göre, Microsoft tarafından desteklenen OpenAI şu anda şirkete 150 milyar dolardan fazla değer biçecek bir finansman turu peşinde. Tura Thrive Capital liderlik ediyor ve Tiger Global'in de katılmayı planladığı 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.

OpenAI CFO'su Sarah Friar Perşembe günü yatırımcılara gönderdiği bir e-postada finansman turunun aşırı talep gördüğünü ve önümüzdeki haftaya kadar kapanacağını söyledi. Friar'ın notu, başta önceki gün 6,5 yılın ardından OpenAI'den ayrıldığını açıklayan teknoloji şefi Mira Murati olmak üzere bir dizi önemli ayrılığın ardından geldi.

Ayrıca bu hafta, OpenAI yönetim kurulunun firmayı kâr amacı güden bir işletme olarak yeniden yapılandırma planlarını değerlendirdiğine dair haberler ortaya çıktı. Konuya aşina bir kişi yaptığı açıklamada, şirketin kar amacı gütmeyen bölümünü ayrı bir varlık olarak koruyacağını söyledi. Kaynak, bu yapının yatırımcılar için daha anlaşılır olacağını ve OpenAI çalışanlarının likiditeyi gerçekleştirmesini kolaylaştıracağını söyledi.

OpenAI'nin hizmetleri, şirketin 2022'nin sonlarında ChatGPT'yi piyasaya sürmesinden bu yana popülaritesini artırdı. Şirket çeşitli araçlara abonelik satıyor ve üretken yapay zeka patlamasının çoğuna güç veren GPT büyük dil modelleri ailesini lisanslıyor. Bu modelleri çalıştırmak için Nvidia'nın grafik işlem birimlerine büyük bir yatırım yapılması gerekiyor.

Times, OpenAI'nin belgelerini inceleyen bir finans uzmanının analizine atıfta bulunarak, bu yılki yaklaşık 5 milyar dolarlık zararın, hizmetlerinin yanı sıra çalışan maaşları ve ofis kirası maliyetlerine bağlı olduğunu bildirdi. Gazete, maliyetlerin “belgelerde tam olarak açıklanmayan birkaç büyük gider arasında” hisse senedi bazlı tazminatı içermediğini belirtti.