Yapay zekaya para akıtan Dell'in kârı düştü, hisseleri kan kaybetti

Teknoloji devi Dell'in karı ve marjı, yüksek yapay zeka maliyetlerinden zarar gördü, hisseler düştü.

Dell Perşembe günü cari çeyrek karını piyasa tahminlerinin altında tahmin etti ve ağır yapay zeka iş yüklerini karşılayan sunucular oluşturmak için daha yüksek maliyetlerin yıllık marjı düşüreceğinin sinyalini vererek hisselerini genişletilmiş işlemlerde %17'den fazla düşürdü.

Teksas merkezli Round Rock, 2025 mali yılında düzeltilmiş brüt kar marjı oranının yaklaşık 150 baz puan düşmesini bekliyor. LSEG verilerine göre, analistlerin ortalama 1,84 $ tahminine kıyasla, mevcut çeyrekte hisse başına düzeltilmiş kârın artı veya eksi 10 sent olmak üzere 1,65 $ olmasını bekliyor.

Finans Direktörü Yvonne McGill kazanç sonrası yaptığı açıklamada, "Enflasyonist girdi maliyetleri, rekabet ortamı ve yapay zeka için optimize edilmiş sunucuların daha yüksek karışımı göz önüne alındığında, brüt marj oranımızın düşmesini bekliyoruz" dedi.

Üretken yapay zekanın giderek daha fazla benimsenmesini desteklemek için yüksek performanslı bilgi işlem ve büyük ölçekli veri merkezlerine olan talepteki artış, yapay zeka özellikli ürünlere yapılan yatırımları teşvik etti ve Dell gibi şirketler tarafından sunulan sunuculara olan talebi tetikledi.

Gartner analisti Mikako Kitagawa, "Marjlarındaki düşüş, pazar henüz tam olarak toparlanmadığı ve Dell'in rakipleri bu dar pazarda pay kapmaya çalıştığı için rekabetçi fiyatlandırma ortamını yansıttı" dedi.

Operasyon Direktörü Jeff Clarke yaptığı açıklamada, şirketin yapay zeka için optimize edilmiş sunucularının sevkiyatının iki kattan fazla artarak 1,7 milyar dolara ulaştığını ve birikmiş işlerin %30'dan fazla artarak 3,8 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Dell kısa süre önce Qualcomm (QCOM.O) tarafından desteklenen bir dizi yapay zeka özellikli PC'yi tanıttı, yeni sekme işlemcileri açtı ve Nvidia'nın (NVDA.O) en son yongalarını destekleyen yeni bir sunucunun 2024'ün ikinci yarısından itibaren satışa sunulacağını söyledi.

Dell'in hisseleri bu yıl iki kattan fazla arttı ve bu hafta başında rekor seviyeye ulaştı. İkinci çeyrek gelirinin 23,21 milyar dolar olan ortalama tahmine kıyasla 23,5 milyar dolar ile 24,5 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor.

Şirket ayrıca 2025 mali yılı için daha önce 91 milyar dolar ile 95 milyar dolar arasında tahmin ettiği gelir tahminini 93,5 milyar dolar ile 97,5 milyar dolar arasına yükseltti.

Şirketin 3 Mayıs'ta sona eren ilk çeyrekteki geliri %6 artışla 22,24 milyar $'a yükselerek altı çeyreklik düşüş serisini sonlandırdı. Düzeltilmiş kâr büyük ölçüde analistlerin tahminleri doğrultusunda gerçekleşti.

Şirketin depolama, yazılım ve sunucu tekliflerini içeren altyapı çözümleri grubunun geliri %22 artışla 9,23 milyar dolara yükselirken, PC'lere ev sahipliği yapan müşteri çözümleri grubunun geliri yatay seyretti.