FED bankaları uyardı
Bir süredir eşik değerlere veya kritik seviyelere gelen varlıklar olumlu tarafa yöneliyorlar. Zira önceki gün ve dün açıklanan makro veriler beklenenden zayıf geldi. Özellikle ABD verileri başat roldeler. ABD 2. çeyrek büyüme aşağıya revize edildi, açık iş sayısı beklenti altı kaldı, ADP özel sektör istihdamı zayıf sonuçlandı, çekirdek PCE sınırlı düştü. Bu fotoğraf ABD ekonomisinin yavaşladığını ve istihdamın ise güç kaybettiğini işaret ediyor.
Verilere bakan yatırımcılarda ise FED endişelerini azalıyor. Risk iştahı artış kaydediyor. Diğer yandan FED'in Eylül toplantısına dair beklentiler sabit kalır lehine iyice arttı (yüzde 80'den yüzde 90'a).
FED bölgesel bankaları uyardı. FED'in denetim bölümü daha aktif olacağını belirtmişti. 100-250 milyar Usd büyüklüğündeki bölgesel bankalar sermaye, likidite, uyumluluk vb geniş başlıklar altında özel uyarılar aldı. Ayrıca Goldman'ın fintech yatırımları konusunda uyarı aldığını belirtelim.
Hafif moralli vaziyette yarın açıklanacak ABD istihdam veri setine yaklaşıyor piyasa. Veri seti istihdamın zayıfladığı şeklinde bir sonuç ortaya koyarsa mevcut iyimserlik artabilir ve etkini bir süre daha sürdürebilir. Böylece kritik eşiklerinde bulunan bazı varlıklar bu seviyelerinden piyasa lehine uzaklaşmaya devam edebilirler.
Ajandaya baktığımızda Powell'ın konuşması sonrası FED kararına kadar olan sürede, açıklanacak veriler fiyatlamayı belirleyebilir. 13 Eylül'de TÜFE açıklanacak. 20 Eylül'de ise FED kararını karşılayacağız. Güçlü veriler riski iştahının baskı altında kalmasına yol açabilir.
Doğuda ise Çin yönetimi münferit adımlar atıyor. Piyasaları şimdilik tutmayı başarıyor. Son iki gündeki global olumlu havasında Çin yönetiminin de katkısı olduğunu belirtelim.
Dün küresel iştah olumlu taraftaydı. Hisseler, tahviller, kıymetli madenler sınırlı alındı. Dolar Endeksi ise hafif kayıp yaşadı. Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,20 civarında pozitif. Asya borsaları karışık. Japonya yüzde 1,1 civarı artı; Hong Kong yüzde 0,5, Çin yüzde 0,3 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,11%, Dolar Endeksi 103,15, ons altın 1.945 USD civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, değişim-dönüşüm-sadeleşme (DDS) sürecinde ilerliyoruz. Para ve maliye politikalarında atılan adımlar var, atılması beklenenler var. Yakın vadede gözler maliye politikasında. Zira OVP açıklanacak ardından yabancı yatırımcılara sunumlar yapılacak. Bu anlamda kritik günlerdeyiz. Hatta DDS sürecinin en kritik günlerine yaklaşıyoruz diyebiliriz.
Bugün 2Ç büyüme, yarın imalat PMI veri takvimini oluşturuyor.
Temmuz ayı dış ticaret dengesi, -12,2 milyar USD oldu. Beklentilerin hafif altında kalmış olsa da önceki verinin belirgin üzerine çıktı.
TL için OVP kritik
USD /TL: Önceki gün ve dün açıklanan ABD verileri beklentilerin altında kaldı. Ekonomide yavaşlama, istihdamda güç kaybı görülmesi FED endişelerini azaltıp, USD talebinin düşmesini sağlıyor. Piyasa biraz rahatlamış şekilde Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verisine yaklaşıyor. Yarın açıklanacak veri de zayıf gelirse piyasalardaki iyimserlik sürebilir. Dolar Endeksi 103,15 seviyesine bulunuyor. Kritik 103 seviyesine yaklaşmış durumda. 103'ün altında USD'nin güç kaybı sürebilir. Lokal tarafta, para ve maliye politikalarında atılan adımlar TL lehine hava yaratıyor. OVP bu havanın belirginleşmesini, sürmesini sağlayabilir diye düşünüyoruz. Ana resimde değişim-dönüşüm-sadeleşme süreci devam ediyor. PPK kararı sonrası gözler Orta Vadeli Program'da. OVP'nin Eylül ayının ilk günlerinde açıklanması bekleniyor. Ankara'nın duruşunun daha da belirginleşmesi, TL'nin zayıflamasının önüne geçebilir. Bu sabah 26,70 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,30 ve 26,00; yukarıda 27,00 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
Sadeleşme faizlerin yükselmesini sağlıyor
TL Tahvil/Bono: Hazine 3 aylık strateji programını bugün açıklayacak. Eylül ayı için önceki planlamada 74 milyar TL itfaya karşılık 80 milyar TL borçlanma yapılacağı yer almıştı. 2 yıllık gösterge tahvil faizi 20%'nin üzerine çıktı, 10 yıllık göstergenin faizi ise 20%'nin hemen altında. Son zamanlarda regülasyonlarda yapılan değişiklikler (sadeleşme) faizlerin yükselmesini sağlıyor. gelinen noktalar düne göre iyi olsa da hala gidilecek çok yol olduğunu söyleyebiliriz. Zira enflasyon - enflasyon beklentileri oldukça yukarıda yer alıyor. Merkez Bankası'nın kararı sonrası gözler OVP'de. OVP'nin içeriği lokal varlıklar için önemli bizce. Globalde, zayıf ABD verileri tahvil faizlerinin gevşemesini sağlıyor. Yarın açıklanacak ABD TÜFE verisi önemli. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,11% civarında işlem görüyor. 2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller sırasıyla -3 baz puan düşüşle- %21,56 ve -1 baz puan artışla- %19,30 ile Salı gününü tamamladı.
Borsada 8 binden sonra hedef 8 bin 500- 9 bin
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Endeks son zirve 7,900 bölgesini destek yapmaya çalışıyor. Salı günü hafif satıcılı bir seyrin etkili olduğu hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %0,44'lük kayıpla 7,707 puan seviyesinden yaptığını görüyoruz. Genel olarak baktığımızda, geçen hafta 7,400 desteğinin korunmasını takiben yukarı yönde başlayan hareketin son zirve 7,900 bölgesini aşarak 8,000 bölgesinde yeni bir TL zirveye ulaşmayı başardığını söyleyebiliriz. Sonrasında da, Salı günü itibarıyla endeksin yukarı yönde kırdığı 7,900 bölgesini destek yapmaya yönelik bir geri çekilme sergilediğine inanıyoruz. Bu paralelde, 7,900 bölgesinden aşağı yönde çok uzaklaşmadan oluşması muhtemel bir düzeltmenin ardından endeksin yönünü ilk denemede aşamadığı psikolojik eşik 8,000 seviyesine çevireceğini söyleyebiliriz. 8,000 bölgesinin aşılabilmesi durumunda da, yeni ve özellikle dalga yapısı açısından oldukça önemli bir hedef direnç konumundaki 8,500/9,000 aralığının piyasanın gündemine girmesi beklenebilir. Aşağı yönde baktığımızda 7,750/800 aralığının destek olarak korunamaması halinde ise, aşağı yönlü ihtimallerin yeniden tartışılmaya başlanabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada da, 7,600 ve özellikle de 7,400 bölgesi önemli destekler olarak dikkatimizi çekiyor.
FED endişeleri azalıyor
EUR/USD: FED endişeleri azalıyor. Zira ABD'de açıklanan veriler beklenti altında geliyor. 2Ç büyümesi aşağı revize edildi. ADP özel sektör istihdamı beklentileri karşılayamadı, JOLTS açık iş sayısı azaldı. Yine çekirdek PCE sınırlı düşüş kaydetti. ABD ekonomisinin yavaşladığı görüntüsü Usd baskının azalmasını sağlıyor. Piyasa bu iyimserlikle yarın açıklanacak ABD istihdam veri setine hazırlanıyor. Veri dirençli istihdam algısı yaratmaz ise olumlu fiyatlama sürebilir. Para piyasalarında Usd baskısı biraz daha azalabilir. ABD verisi öncesi piyasa fiyatlama modunun yatay veya sınırlı olumlu olmasını beklemeyi sürdürüyoruz. Dolar Endeksi'nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumlamayı sürdürüyoruz. Bu sabah 1,092 seviyesindeki paritede 1,087 ve 1,083 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,10 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Dolar Endeksi 103 eşik seviyesinin üzerinde
GBP/USD: İngiltere'de Temmuz ayı otomobil üretimi 76,5 bin seviyesine indi. Önceki veri 84,8 bin idi. Enflasyon ve büyüme endişelenin sürdüğü ülkede maaş artışları ile de mücadele ediliyor. Ana resimde enflasyon hala yüksek ve merkez bankası sıkı duruşunu koruyor. Son iki günde ABD'de açıklanan veriler yavaşlama sinyali verdi. O yüzden yatırımcılar USD talebini biraz azaltıyor. Yarın açıklanacak ABD istihdam verisi öncesi hava iyimsere yakın. Dolar Endeksi 103,15 civarında işlem görüyor. Dolar Endeksi 103 eşik seviyesinin üzerinde bulunuyor. Bu sabah 1,272 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,26 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,28 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Altın fiyatlarında beklenti yatay
Altın: Altın 200 günlük ortalamasından yukarı yönde uzaklaşıyor. Son 2 gündür açıklanan veriler FED endişelerini azalmasını ve piyasa risk iştahının artmasını sağlıyor. Böylece kritik seviyelerden daha güvenli seviyelerde ABD istihdam verisini karşılamaya hazırlanıyor. Zayıf istihdam veri seti altın lehine fiyatlamanın sürmesini sağlayabilir. Orta uzun vadeli resimde altın-gümüş yukarı potansiyel taşıyor. Merkez bankalarının ek sıkılaşmayı sonlandırmaları alıcıları iştahlandırabilir diye düşünüyoruz. Altının 200 günlük ortalamanın civarındaki seyri yukarı sinyali veriyor. Şimdilik baskı azalmış durumda. Reel getiri fırsatı oluşan USD talep görmeye devam ediyor. Dolar Endeksi'nin 103 üstünde kalması da değerli metaller için baskı unsuru. Tahvil faizlerinin aşağı gelmesi de kıymetli madenleri destekleyen bira başka unsur. Bu sabah 1.945 Usd seviyesindeki ons altında 1.930 ve 1.920 USD seviyeleri gün içi destek, 1.955 ve 1.970 USD seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobonda yabancı ilgisi artabilir
Eurobond: ABD tahvil faizleri aşağı geliyor. Diğer ülke tahvilleri de bunu takip ediyor. ABD'de açıklanan son veriler ekonomide ve istihdamda yavaşlama olduğunu gösteriyor. Bu durumda FED endişeleri azalıyor. Yatırımcılar tahvil talebini artırıyor. Yarın açıklanacak ABD istihdam veri seti mevcut havanın sürüp sürmeyeceği konusunda belirleyici olabilir. Lokal tarafta, para ve maliye politikasına dair adımlar-haberler sürüyor. Her yeni adım sürece biraz daha fazla katkı sağlıyor. Lokal varlıklara ilginin sürmesini sağlıyor. Ajandada OVP, Şimşek'in yurtdışı sunum programı dikkat çekiyor. Yabancı yatırımcı ilgisi artabilir. Süreçte ilk durak OVP, yatırımcılara yol göstermesi anlamında OVP önemli bir konumda bulunuyor. ABD tahvil faizlerindeki gevşeme Türkiye eurobond faizlerine de olumlu yansıyor. CDS 373 ile günü tamamladı. Eurobondlar dün sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -10 ile +1 cent; orta vadelilerde 22-39 cent; uzunlarda 29-33 cent arttı. Faizler ise sırasıyla 6,81%, 8,05% ve 8,47% oldu.