Başbakan Tayyip Erdoğan, devletin içinde oluşan "paralel yapı"ya karşı gerekli girişimleri yapacaklarını ve yargıda bu konu hakkında hazırlıklar yapıldığını söyledi.
Hükümet, 17 Aralık'ta yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla başlatılan operasyonunun Fethullah Gülen'in liderliğindeki Hizmet Hareketi tarafından hükümeti yıpratmak amacıyla organize edildiğini savunuyor. Bu kapsamda oluşturulan "paralel yapı"nın devletin önemli kurumlarında Cemaat'in çıkarları doğrultusunda hareket ettiği ileri sürülüyor.
TBMM'de partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, "Milli iradeyi asla ipi yabancı güçlerin elindeki paralel devlete peşkeş çekmedik, çekmeyeceğiz. Hodri meydan ne yaparlarsa yapsınlar... Bu konuda yargıda hazırlıklar yapılıyor" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, paralel devlet ile ilgili Türkiye genelinde bir soruşturma bulunmadığını ancak mülkiye müfettişlerinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nde yaygın olmayan çalışmaları olduğunu söyledi.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talebine rağmen toplanamadığını da söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:
"Aynı anda hasta olmuşlar, kimisi resmi iznini kullanıyor, kimisi de rapor alarak adım atıyor toplanmaması için. Bunlar devleti çalıştırmamanın adımlarıdır. Buna karşın gerekli adımlar sonuna kadar atılacak, onlar o şekilde mücadele ediyorsa adil olan netice neyse, hukuk içinde bunu çözmeye çalışacağız."
İnternet yasasının neden yanında değilsiniz
Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderilen ve içinde internet düzenlemesi de bulunan Torba Yasa'nın illegal şekilde elde edilen ses ve görüntü kasetlerinin yayılmasını engellemek için yapıldığını belirtti ve şöyle devam etti:
"İnternet yasası bu dinlemeleri, kasetleri, ortam dinlemelerini çökertmeye yöneliktir. Neden yanında yer almıyorsunuz? İnternet düzenlemesi ile en başta siyasetin üstündeki çirkin, ahlaksız tehdidi ortadan kaldırıyoruz, kasetlerle siyasetin dizayn edilmesinin önüne geçiyoruz. AK Parti kasetlerle yıpratılmak isteniyor, biz buna boyun eğmeyeceğiz. İnternet düzenlemesi ile kişilik haklarının, mahremiyetin korunmasını koruma altına alıyoruz."
Düzenleme, internet üzerindeki kontrolü artırması ve Telekomünikasyon İletişim (TİB) Başkanı'na bazı durumlarda internet içeriğine erişimi engelleme hakkı tanıması nedeniyle ifade özgürlüğünü kısıtladığı eleştirilerine neden oluyor.
Yasadışı kasetlerin internetten kaldırılmasının eskiden beş gün sürdüğünü belirten Erdoğan, "Biz diyoruz ki şimdi hemen TİB buna müdahale eder, mahkeme karar verinceye kadar kişilik hakları zaten zedeleniyor, itibar suikastı yapılıyor. Düzenleme ile kimse fişlenmeyecek, bilgileri depolanmayacak, özgürlükleri ihlal edilmeyecek" dedi.
Erdoğan, 30 Mart yerel seçimlerinin çok önemli olduğunu söyleyerek, "Bu seçim herhangi bir şahsın belediye başkanı seçilmesi değildir, ayrı bir özelliği vardır, bu seçimde AK Parti'nin oyunu nasıl aşağı çekebiliriz, bütün gayretler buna yönelik" dedi.
Kıbrıs görüşmelerinin yeniden başlamasını değerlendiren Erdoğan, "Temennim odur ki gelinen noktadan geri adım atılmaz ve böylece Kıbrıs sorununu da çözmüş oluruz diye inanıyorum, bunun beklentisi içindeyiz" dedi.