TBMM'de görüşmeleri devam eden yargı paketinin görüşmeleri sırasında AKP'li milletvekilleri tarafından verilen ve kabul edilen önergeyle Yargıtay'da önemli değişiklikler yapılmasının yolu açılırken, paketin en geç gelecek hafta Meclis'ten geçmesi bekleniyor.
Kamuoyunda 5. yargı paketi olarak bilinen ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile ilgili maddeleri de içeren "Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı", temel kanun olarak dört bölüm halinde ele alınmaya başlanmıştı.
Tasarı, Anayasa Mahkemesi'nin kısmen iptal ettiği HSYK'nın yapısını, değişiklikten önceki haline döndüren düzenlemelerin yanı sıra, cinsel dokunulmazlığa karşı ve çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar ile uyuşturucu suçlarındaki cezalara önemli ölçüde artış getiriyor.
Paketin kabul edilen Yargıtay ile ilgili ikinci bölümünde AKP getirdiği değişiklik önergesi ile paketin yasalaşmasının ardından Yargıtay'da üç gün içinde genel sekreter ve yardımcıları, yedi gün içinde Birinci Başkanlık Kurulu, 10 gün içinde de dairelerin iş bölümü yeniden belirlenebilecek.
Değişiklik önergesinin gerekçesi ise AKP tarafından "yapılan değişikliklere ilişkin geçiş hükümlerinin daha hızlı bir şekilde uygulanabilmesi" olarak belirtildi.
Hükümet, 17 Aralık'ta yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla başlatılan operasyonun Fethullah Gülen'in liderliğindeki Hizmet Hareketi tarafından hükümeti yıpratmak amacıyla organize edildiğini ve bu kapsamda oluşturulan "paralel yapının" devletin önemli kurumlarında cemaatin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini ileri sürüyor. Gülen ise bu iddiaları reddediyor.
Soruşturmanın başlamasıyla beraber yargıda ve emniyette Hizmet hareketine mensup oldukları iddia edilen çok sayıda kişi görevden alınmış ya da görev yerleri değiştirilmişti. Ayrıca, HSYK'nın yapısında önemli değişikliğe gidilmişti.
Düzenlemeye göre, yargı paketinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinden itibaren üç gün içinde genel sekreter ve genel sekreter yardımcıları, yedi gün içinde Birinci Başkanlık Kurulu yeniden belirlenecek. Belirlenen Birinci Başkanlık Kurulu 10 gün içinde, iş durumunu dikkate alarak, ceza ve hukuk dairelerinin sayısı ile bu daireler arasındaki işbölümüne ilişkin karar tasarısını hazırlayıp Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun onayına sunacak. Büyük Genel Kurul da bu tasarıyı beş gün içinde karara bağlayacak ve daireler arası iş bölümünün yeniden belirlendiği bu karar Resmi Gazete'de yayımlanıp 10 gün içinde de uygulanmaya başlanacak.
Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, işbölümüne ilişkin kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren 10 gün içinde Yargıtay'ın daire başkanları, üyeleri ve tetkik hakimlerinin hangi dairelerde görev yapacağını yeniden belirleyecek.
TBMM'deki görüşmeler sırasında değişiklikle ilgili konuşan CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, "Yargıtay ceza ve hukuk daireleri geçici maddeyle, hepsiyle birlikte lağvediliyor, yeniden bütün dairelerdeki görevlendirmeler yapılıyor" dedi.
Bu arada Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi'nin dün yayımlanan 2014 yaz kararnamesi ile 2,224 hakim ve savcının da görev yeri değiştirilmişti.