İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Başkanı Özcan Halaç, hurda altın çalışmaları kapsamında 2,25 milyar lira değerinde 28 ton altının ekonomiye kazandırıldığını belirterek, "Bu ülke ekonomisi için ciddi bir kaynak artışıdır" dedi. Halaç, yastık altındaki hurda altının toplanılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, hurda altın toplama çalışmaları çerçevesinde bankalarla çalıştıklarını; bankalara 130 eksperle hizmet verdiklerini kaydetti.
Hurda altının toplanmaya başlandığı 2011 yılında 4 ton, geçen yıl 10 ton ve bu yılda 14 ton altın toplandığını ifade eden Halaç, şunları söyledi: "Banka ağı genişledikçe ve hane halkı tarafından bu ürün benimsendikçe rakam artış gösteriyor, ancak halen büyük bir kesim getirilen altınların bozulduğu ve liraya döndüğü düşüncesinde yanılıyor. Birçok kişi altın fiyatını düşük bulduğu için altınlarını bankaya getirmeyi tercih etmiyor, bu yanılgının en kısa zamanda değişmesini umut ediyoruz. 2011 yılında TCMB'nin munzam karşılıkların altın olarak tutulabilmesine yönelik kararından sonra altın mevduatlarında çok ciddi bir artışın olduğu gözlenmektedir. Bu artışta hurda altın toplamanın da katkısı olduğu yadsınamaz, bu projenin bankalara sağladığı bir başka katkıda hurda altın toplama ile bankalara kazandırılan mevduatın uzun vadeli olarak bankalarda kalmış olması ve bu şekilde bankaların aktif pasif vade uyumsuzluğunu düzeltici bir etkisinin olmasıdır. Hurda altın çalışmaları kapsamında 2,25 milyar lira değerinde 28 ton altın ekonomiye kazandırıldı. Bu ülke ekonomisi için ciddi bir kaynak artışıdır. Atıl olan bu kaynak bu proje sayesinde ülke ekonomisine enjekte edilmiştir." Halaç, hurda altın toplama çalışmasıyla kaynakların yer değiştirmediğini ve gerçek bir kaynak artışı sağlandığını anlatarak, bankaya getirilen altınların yüzde 75'inin darphanenin bastığı ziynet ve meskük (Cumhuriyet Altını) olduğunu dile getirdi.
Darphanenin yüzü güldü
ABD'den gelen olumlu sinyallerin güvenli bir liman olan altından çıkış olduğunu gösterdiğini belirten Halaç, "Ama altın her zaman bir değer saklama aracı olarak kullanılacak. Binlerce yıllık bir geçmişe sahip bir yatırım aracı olan altının günümüzde de bu özelliğini şartlardan bağımsız olarak devam ettireceği bir gerçek. Altın fiyatlarının 2014 yılında ne olacağı bilinmez ama özellikle Türk insanın vazgeçilmez tasarruf aracı olmaya devam edeceği kesin. 2013 yılında altın, yatırımcısını güldürmedi gibi gözükse de darphane rekor bir üretim yaparak kasım ayı sonuna kadar 86 ton altın bastı" diye konuştu. Halaç, hurda altın toplama projesinin sadece banka, müşteri ve İAR için kazanç sağlayan bir proje olmadığını, ülke ekonomisine de ciddi faydalarının bulunduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sebeple halkın bilinçlendirilmesi hususun da kamu otoritelerinin de devreye gireceği kantindeyiz, bu bağlamda elbette bizde projenin mimarı sıfatıyla halkı bilinçlendirmek ve daha fazla hurda altını ekonomiye kazandırmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. 2014 yılında hurda altın toplamanın hane halkının bilinçlenmesi ve bankalarında bu işi daha fazla benimsemeleri ile çok daha yüksek rakamlarda altını ekonomiye kazandıracağımızı düşünüyoruz. 5 bin ton altının yastık altında olduğunu düşünürsek daha yolun başındayız ve 2014 yılını bu proje için önemli bir ivmenin kazanılacağı bir yıl olarak görüyoruz."