Yatırımcılar Fed'i beklerken ABD hisse senedi rallisi genişliyor

Piyasalar önemli istihdam verilerini ve Fed'in Eylül ayında beklenen faiz indirimlerini beklerken, ABD hisse senetlerindeki genişleyen ralli, teknoloji hisselerindeki yoğunlaşmadan endişe duyan yatırımcılara cesaret verici bir sinyal sunuyor.

Piyasanın tansiyonu Nvidia ve Apple gibi büyük teknoloji hisseleriyle yükselip alçalmaya devam ederken, yatırımcılar daha az sevilen değer hisselerine ve düşük faiz oranlarından faydalanması beklenen küçük sermayeli şirketlere de para yatırıyor.

Fed'in 17-18 Eylül'deki para politikası toplantısında faiz indirim döngüsünü başlatması bekleniyor.

Birçok yatırımcı, Ağustos başındaki satış dalgası sırasında duraksamadan önce geçen ay hız kazanan genişleme eğilimini, dev teknoloji isimleri kümesi tarafından yönetilen bir piyasa rallisinde sağlıklı bir gelişme olarak görüyor. Yapay zeka bahislerinden yararlanan çip üreticisi Nvidia, tek başına S&P 500'ün yılbaşından bu yana elde ettiği %18,4'lük kazancın yaklaşık dörtte birini oluşturdu.

Charles Schwab'ın baş yatırım yetkilisi Liz Ann Sonders, “Nereden bakarsanız bakın, oldukça anlamlı bir genişleme gördünüz ve bence bunun ayakları var” dedi.

Değer hisse senetleri, defter değeri veya fiyat-kazanç gibi ölçütlere göre iskontolu işlem gören şirketler ve finans ve sanayi gibi sektörleri içerir. Bazı yatırımcılar, Fed'in borçlanma maliyetlerini düşürmesi ve ekonominin sağlıklı kalması halinde bu sektörlerdeki ve küçük sermayeli şirketlerdeki rallilerin daha da ileri gidebileceğine inanıyor.

Charles Schwab verilerine göre, S&P 500'deki hisse senetlerinin %61'inin geçtiğimiz ay endeksten daha iyi performans göstermesiyle piyasadaki rotasyon son zamanlarda hızlandı ve geçtiğimiz yıl %14 daha iyi performans gösterdi.

Bu arada, BofA Global Research tarafından yapılan bir analize göre, Nvidia, Tesla ve Microsoft'u da içeren Muhteşem Yedili olarak adlandırılan teknoloji devleri grubu, 11 Temmuz'da beklenenden daha zayıf bir ABD enflasyon raporunun yayınlanmasından bu yana S&P 500'deki diğer 493 hisse senedinden yüzde 14 puan daha düşük performans gösterdi.

Hisse senetleri, yatırımcıların teknolojinin ötesine bakabileceğinin bir başka işareti olan Nvidia tahmininin, bu hafta başında yüksek yatırımcı beklentilerini karşılayamamasının ardından da yükseldi. Ortalama hisse senedi için bir vekil olan eşit ağırlıklı S&P 500 endeksi bu hafta yeni bir rekor kırdı ve yılbaşından bugüne yaklaşık %10,5 artarak S&P 500 ile arasındaki performans farkını daralttı.

Ned David Research analistleri, “Piyasa genişliği iyileştiğinde, ekonomik koşulların kazanç büyümesini ve karlılığı destekleyeceği beklentisiyle artan sayıda hisse senedinin ralli yaptığı mesajı verilir” diye yazdı.

Bu yıl iyi performans gösteren değer hisseleri arasında, sırasıyla %70 ve %68 artış gösteren General Electric ve orta akım enerji şirketi Targa Resources yer alıyor. Küçük sermaye odaklı Russell 2000 endeksi ise, Temmuz ayındaki zirvesini henüz aşmamış olsa da, ayın en düşük seviyelerinden %8,5 artış gösterdi.

İstihdam raporu “genel olarak piyasayı en çok hareketlendiren açıklamalardan biri olma eğiliminde ve şu anda normalden daha fazla ilgi görebilir.

Harbor Capital portföy yöneticisi Jason Alonzo, yatırımcıların, özellikle de dalgalanma onlara ucuza satın alma şansı verirse, teknoloji hisselerine sırtlarını dönmelerinin pek olası olmadığını söyledi.

LSEG verilerine göre, teknoloji hisselerinin 2025'e kadar her çeyrekte piyasanın üzerinde kazanç artışı göstermesi bekleniyor; üçüncü çeyrek kazançları %15,3 olurken, S&P 500'ün tamamı için %7,5'lik bir kazanç söz konusu.

Alonzo, “İnsanlar bazen güzel bir koşunun ardından derin bir nefes alıp diğer fırsatlara bakacaklar, ancak teknoloji hala büyümenin en açık itici gücü, özellikle de suçu kanıtlanana kadar masum olan yapay zeka teması” dedi.