Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya'ya bağlanan Kırım'ın "bir gün yine Ukrayna'nın olacağını" söyledi. Başbakan Yatsenyuk, katıldığı bir televizyon programında, Rusya'nın askeri müdahaleyle Ukrayna topraklarını işgal ettiğini, Rusya'nın kardeşlik ve dostluk sloganları altında Ukrayna'nın bir parçasını "çaldığını" belirtti.
Yatsenyuk, "Bir gün gelecek, Ukrayna topraklarını ele geçirenler ve şu anda Rus askeri müdahalesini alkışlayanlar Ukrayna'dan özür dileyecek ve Kırım Ukrayna'nın olacak. Ben size bu konuda teminat verebilirim. Böyle bir gün gelecek" dedi.
Yatsenyuk, Kırım'da bulunan tüm Ukrayna vatandaşlarına emeklilik maaşlarını vereceklerini ve sosyal ödemeleri yapacaklarını kaydederek, Kırım'daki vatandaşların "Ukrayna pasaportu ile Ukraynalı olarak kalmalarını" istedi.
Yatsenyuk, bir ara Rusya ile vize uygulamasına başlatmak gibi bir fikrinin olduğunu ancak bunun siyasi puan dışında, her hangi bir sonuç getirmemesinden dolayı ülke hükumetinin bu fikri desteklemediğini ve hükümetin bu kararının siyasi açıdan doğru olduğunu belirtti. Yatsenyuk, Rusya ile er veya geç müzakere masasına oturmak gerekeceğini söyledi ve taraflar arasındaki ikili anlaşmaların olduğunu, ikili ticareti sürdürmeye hazır olduklarını ifade etti. Yatsenyuk, "Biz Rusya ile hiçbir ikili anlaşmayı feshetmedik. Rusya ile eşit koşullarda ekonomik ilişkileri sürdürmeye hazırız" diye konuştu.
Doğal gaz faturalarında belirgin artış olacak
Yatsenyuk, 1 Nisan itibarıyla Avrupa'da en pahalı doğal gazı kullanan ülke olacaklarını ve 1000 metreküp için 500 dolar ödeyeceklerini kaydederek, bu yıl vatandaşların doğal gaz için daha fazla para ödemek zorunda kalacağını, dar gelirli ailelere ise bu konuda maddi yardım yapılacağını belirtti. Yatsenyuk, ayrıca yıl başı itibarıyla Rusya'ya olan 2 milyar dolarlık doğal gaz borcunun bulunduğunu hatırlattı.
Doğal gaz ve sıcak su fiyatlarının piyasa değerlerine eşitlenmesi için toplamda yüzde 120 oranında arttırılması gerektiğini kaydeden Yatsenyuk, dört yılda yapılacak bu artış çerçevesinde, ilk iki yılda yüzde 40'ar, son iki yılda da yüzde 20'şer oranda artış yapmak istediklerini vurguladı.
Yatsenyuk, ayrıca bu yıl içerisinde yabancı ülke ve uluslararası finans kurumlarından 13,5 milyar dolarlık mali yardım beklediklerini kaydederek, bu kaynakların ülke ekonomisinin kalkındırılması ve sosyal ödemeler için harcanacağını ifade etti.