Yen dolar karşısında dört ayın zirvesinde

Yen, Kuzey Kore'nin Japonya üzerinden fırlattığı füzenin Washington ve Pyongyang arasında gerilime ilişkin endişeleri artırmasının ardından dolar karşısında dört ayın zirvesine yükseldi

ABD hisse senedi vadeli işlemleri ve Asya piyasaları bugün düşüş kaydederken; yen, Kuzey Kore'nin Japonya üzerinden fırlattığı füzenin Washington ve Pyongyang arasında gerilime ilişkin endişeleri artırmasının ardından dolar karşısında dört ayın zirvesine yükseldi.

S&P vadeli işlemleri dünkü kapanış fiyatının yüzde 0.65 altında işlem görerek kayıplarını telafi etmeden önce yüzde 0.85 geriledi. Vadeli işlemler Pazartesi günü yatırımcıların Harvey Kasırgası'nın yansımalarını değerlendirmeye çalışmasıyla hafif değişim göstermişti.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.9 düşüşle dört ayın dip seviyesine gerilerken, Güney Kore'nin Kospi endeksi yüzde 1.6 gerileyerek Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksinin yüzde 0.7 düşmesine yol açtı.

Kuzey Kore yeni bir füze fırlatırken; füze Japonya üzerinden geçerek, Hokkaido adası açıklarına düştü. Bu olay Kore yarımadasındaki gerilimi tırmandırdı. Kuzey Kore, lider Kim-Jong Un döneminde düzinelerce balistik füze denemesi gerçekleştirdi ancak 2009'dan beri ilk kez Japonya üzerinden füze fırlattı.

Döviz 

Dolar, Kuzey Kore'nin Japonya üzerinden geçen bir füze fırlatmasının ardından küresel gerilimin artmasıyla yen karşısında dört ayın dip seviyesini gördü. Dolar Asya piyasası işlemlerinde yen karşısında 108.33'e kadar gerileyip Nisan ortasından bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.4 düşüşle 108.81'de bulunuyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi yaklaşık dört ayın en düşük seviyesine gerilerken, fırlatılan füzenin ardından bölgede riskten kaçınma eğiliminin hakim olduğu görülüyor.

Yen, Japonya'nın dünyanın en büyük kreditör ülkesi olması ve cari fazla vermesiyle jeopolitik ve finansal gerilim dönemlerinden fayda sağlıyor.

Güvenli liman varlığı İsviçre frankı dolar karşısında 0.9498 ile bir ayın zirvesini gördükten sonra 0.9522'e geriledi.

Euro seansın ilk saatlerinde 1.1986 dolar ile Ocak 2015'ten bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.1 düşüşle 1.1969 dolarda bulunuyor. Doların başlıca altı temel para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks seansın ilk saatindeki kayıplarını telafi ederek, hafif değişimle 92.207'de bulunuyor.