Yeni ABD başkanının petrol arzını artırması için sınırlı aracı olacak

Goldman Sachs, bir sonraki ABD başkanının 2025 petrol arzını önemli ölçüde artırmak için sınırlı araçlara sahip olacağını söylüyor.

Goldman Sachs Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kasım ayında ABD başkanlık seçimlerini kim kazanırsa kazansın, gelecek yıl yerli petrol arzını önemli ölçüde artırmak için sınırlı araçlara sahip olacağını söyledi.

Banka bir müşteri notunda, stratejik petrol rezervi stoklarının düşük olduğunu ve düzenleyici gevşemenin yalnızca ABD'nin uzun vadeli arzını önemli ölçüde artırabileceğini söyledi. Analist tahminlerini aşan ABD ekonomik verilerinin açıklanmasının ardından petrol fiyatları Cuma günü hafif yükseldi ve yatırımcıların dünyanın en büyük enerji tüketicisinden artan ham petrol talebi beklentisini artırdı.

Eylül vadeli Brent ham petrol kontratı varil başına 82 dolar civarında işlem görürken, ABD'nin Eylül vadeli West Texas Intermediate ham petrolü 78 dolar civarındaydı. Goldman Sachs, gayrisafi yurtiçi hasılada (GSYH) trend benzeri büyüme ve istikrarlı petrol talebinin yanı sıra Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bağlı kuruluşlarının piyasayı dengeleyeceği varsayımıyla Brent fiyatlarının 2025'te 75 ila 90 dolar arasında değişmesini bekliyor.

Banka notunda "Ticaret politikası konusunda pek çok belirsizlik olsa da, ABD'nin ham petrol ithalatına gümrük vergisi uygulaması pek olası görünmüyor." ifadelerine yer verdi.

Goldman Sachs, ABD'nin mal ithalatına %10'luk genel bir gümrük vergisi uyguladığı bir senaryoda, zayıf talep ve GSYH'nin bir sonucu olarak petrol fiyatlarının gelecek yıl varil başına 11 $'a kadar bir darbe almasını bekliyor. Ancak banka, Fed'in daha yüksek bir çekirdek enflasyon oranı nedeniyle faiz indirimlerini 2025'in ötesine ertelemesi durumunda, tarifelerin petrol fiyatlarını 19 $'a kadar etkileyebileceğini ve Brent'in 81 $'lık mevcut bir tahmine kıyasla 2025'in dördüncü çeyreğinde 62 $ olacağını söyledi.