Türkiye yeni yıla vergi zammıyla uyandı. 1 Ocak 2016 ile birlikte elektriğe yüzde 6.8, cep telefonu vergisine yüzde 33, sigaraya en az yüzde 5, alkollü içkiye ortalama yüzde 15 zam geldi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarını yüzde 6,8 oranında artırdı. Elektrik perakende satış fiyatlarındaki artış 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak. Elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artış sebebi ile bir fiyat ayarlaması yapmanın zorunlu hale geldiğini belirten EPDK yetkilileri, yapılan hesaplamalar sonucu perakende elektrik satış fiyatlarının yüzde 6.8 oranında artırıldığını kaydetti.
Hat yenileme bedeli
Eskiyen dağıtım hatlarını yenilemenin, yeni yerleşim birimlerinin elektrik talebini karşılamanın ve elektrik kesintilerini minimuma indirmenin büyük önem taşıdığına dikkati çeken EPDK yetkilileri, “Vatandaşın bina girişine kadar ki bütün elektrik şebekesinden ve sayaçlarından dağıtım şirketleri sorumlu. Bu şebekelerdeki arızalar vatandaştan hiçbir bedel alınmadan giderilecek. EPDK, elektrik fiyatlarında artışa neden olan yatırım ve işletme gideri bütçelerinin vatandaşa hizmet olarak dönmesinin takipçisi olacak. Bu hususta hiçbir gevşekliğe ve suistimale izin verilmeyecek” diye konuştu.
70’lik rakıya 8 liralık zam
Dün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, tüm alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarı yaklaşık yüzde 15 artırıldı. Sigara ve diğer tütün ürünlerinde de ÖTV artışına gidildi. Buna göre, sigarada paket başına asgari maktu vergi yüzde 5.2 artışla 4,20 liradan 4,42 liraya yükseltildi. Paket başına maktu vergi de yüzde 25 artışla 19,68 kuruştan 24,68 kuruşa çıkarıldı.
Böylece yüksek dereceli içkilerde 70 cl’lik şişe başına 8-10 TL arası, sigaralarda ise en az 50 kuruşluk zam ufukta göründü. Vergi zammıyla birlikte 62 liralık rakının 70 liraya, 5 liralık biranın 5.5 liraya, 20 liralık sofra şarabının 22.5 liraya, 7 liralık sigaranın 7.5 liraya, 10 liralık sigaranın 11 liraya çıkması bekleniyor.
Her telefondan devlete 160 TL
Cep telefonlarından ilk satışta alınan vergi tutarı da 120 liradan 160 liraya çıktı. BTK kararına göre faturalara yansıyan telsiz ruhsatname ücretlerinde de yüzde 5,5 artış yapıldı. Karada kullanılan mobil telsiz ücretleri 35,40 liraya, tekrarlayıcı telsiz ücretleri 177,04 liraya, sabit telsiz ücretleri 85,52 liraya yükseldi.
Gazda ne zam, ne de indirim!
Elektrik maliyetinde gerekçe gösterildiği zam, doğalgaz fiyatlarını da gündeme getirdi. Ancak, petrol fiyatlarına paralel kıymetlendirilen doğalgaz, son dönemde düşen petrol fiyatları nedeniyle sakin bir fiyat seyri izliyor. Doğalgazdaki handikap, dövizde meydana gelebilecek bir yükseliş. Doğalgazda ne indirim, ne de zammın kısa vadede gündemde olmadığını vurgulayan bir sektör yetkilisi, “Petrol fiyatındaki düşüşten doğalgaz da etkileniyor. Ancak kur artışı, doğalgazda maliyetin düşüşünü engelledi” dedi