Financial Times'ın aktardığına göre planını bir çeşit 'tahvil takası' olarak adlandıran Varoufakis, kurtarma programı karşılığında kendilerine verilen borçların, 'büyümeye endeksli tahvillerle' takas edilmesini önerdi.
euractiv sitesinde yer alan habere göreVaroufakis, gazeteye yaptığı açıklamalarda 'Ortaklarıma söyleyeceğim şu: Birincil bütçe fazlası ve bir reform gündemi oluşturuyoruz. Onlara diyeceğim ki: Ülkemizde reform gerçekleştirmemize yardımcı olun ve bize mali açıdan biraz manevra alanı tanıyın, aksi takdirde boğulmaya devam edeceğiz ve reforme değil, deforme olmuş bir Yunanistan haline geleceğiz' dedi.
Varoufakis aynı zamanda, seçim kampanyasında verdikleri tüm sözleri yerine getirememelerine yol açacak bile olsa, bütçede GSYİH'ya oranla yüzde 1.5'lik fazla vermeyi hedeflediklerini söyledi.
Hem Varoufakis, hem de Yunanistan'ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras, ülkenin AB ve IMF ile yaptığı anlaşmalarda değişiklik konusunda destek almak için Avrupa başkentlerini dolaşıyor.
İngiltere'de yayın yapan Channel 4'e konuşan Varoufakis, yakın zamanda bir anlaşmaya varılabileceğini düşündüğünü söyledi ve ECB'nin herhangi bir yeni anlaşmayı engelleyeceği görüşüne karşı çıktı.
'Yükümlülüklerimiz var'
25 Ocak'taki genel seçimlerin ardından göreve gelen radikal sol Syriza partisi, ilk haftasında seçim kampanyasında verdiği sözleri yerine getireceğini göstermek için bazı sert mesajlar vermişti. Ancak hükümet şimdi Avrupa'ya daha ılımlı mesajlar veriyor.
Güney Kıbrıs'ta konuşan Çipras, 'Avrupa'daki ortaklarımızla ve bize borç verenlerle önemli görüşmeler yürütüyoruz. Onlara karşı yükümlülüklerimiz var' dedi.
Rusya'dan borç alıp almayacaklarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Çipras, şu anda gündemlerinde böyle bir şey olmadığını söyledi.
'Troyka kaldırılsın'
Çipras aynı zamanda, Varoufakis'in daha önce dile getirdiği, Yunanistan'ın maliyesini denetleyen 'troyka' sisteminin rafa kaldırılması ve AB ve IMF ile doğrudan görüşme çağrısını yineledi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'den de troyka sisteminde değişikliğe gidilebileceği mesajı geldi.
Ancak Almanya, bu fikre karşı çıktı. Maliye Bakanlığı sözcüsü Christiane Wirtz, 'Almanya hükümeti, troykanın değerlendirme mekanizmasının rafa kaldırılması için bir sebep görememektedir' dedi.
Atina'nın borçlarıyla ilgili olarak 'tahvil takası' gibi önerilerin Berlin'de nasıl karşılanacağı da şimdilik belirsiz