Yunanistan hükümetininin kreditörlerle görüşmelerinde sonuç alamamasının ardından ülkenin krize sürüklenmesi, en çok sanal dünyanın para birimi Bitcoin’e yaradı. Ülkenin Euro’dan çıkışının gündeme gelmesiyle bankalar kepenk indirirken, sanal para Bitcoin’in Euro karşısındaki değeri son 3 haftada yüzde 12 değer kazanarak 198 Euro’dan, 222 Euro’ya yükseldi. Aynı dönemde dolar bazında ise Bitcoin’in değeri 222 dolardan 249 dolara çıktı.
Bitcoin, bankaların kapalı olması ve ATM’lerdeki nakit paranın tükenmesiyle resmen altın çağını yaşarken; Yunanistan’da yapılacak olan referandum sonucu ülkenin Euro’dan çıkması sonucunda ise Bitcoin’in değerinin en az 3’e katlanacağı tahmin ediliyor.
Bitcoin tabanlı ödeme sistemi Bitpay’in kurucusu Tony Gallipi, “Eğer Yunanistan Euro’dan çıkarsa, Bitcoin’in şu anda 250 dolar seviyesinde olan değerinin, 610 dolar ile 1250 dolar aralığına kadar çıkmasını bekliyoruz” dedi.
Yunan halkı, Reddit’e çıkarma yaptı!
Yunanistan’ın Euro’dan çıkışı ihtimalinin güçlenmesiyle birlikte ülkedeki mevduat sahipleri de birikimlerini bankalardan çekip sanal para birimi olarak da bilinen Bitcoin’e yatırırken; Yunan halkı, sosyal haber ağı Reddit’e “Yunanistan’da nasıl Bitcoin alabilirim?” sorularıyla çıkarma yaptı.
Yunanistan’daki kriz, geçen yıllardaki popülerliği kaybeden Bitcoin’e resmen ilaç olurken; ülkeden giderek artan sayıda Bitcoin alım emri gelmesi, bankalara güvenmeyen halkın, arkasında herhangi bir resmi otorite bulunmayan, sadece sanal ortamda var olan bir finansal araç olan Bitcoin’e yöneldiğini de gözler önüne serdi.
Herkesin gözü yine ona çevrildi
Yunan hükümetinin kararına göre bankalar referandumun yapılacağı 5 Temmuz’dan sonra açılacak. Bugün kapalı kalacak ve yarın açılacak ATM’lerden çekilebilecek para tutarı ise 60 Euro ile sınırlandı. Sermaye kontrolleri kapsamında Atina Borsası da 6 Temmuz’a kadar açılmayacak. Dolayısıyla çoğu yatırım bankasının portföyüne bile giren sanal dünyanın para birimi Bitcoin, en az bir hafta daha sadece teknoloji dünyasının değil, dünya finans piyasalarının da yakından takip edeceği bir gelişme olacak.
Kaynak: teknoyo