Faiz oranı hamlelerinin ne kadar yakında geleceğini değerlendirmeye çalışan yatırımcılar için, bu hafta ABD enflasyon göstergesinin yanı sıra bazı euro bölgesi ekonomilerinden Haziran ayı enflasyon verileri ön planda olacak. Teknoloji sektörü hisselerinde yaşanan yükselişin sona erme işaretlerine ve artan ticari gerilimlere ilişkin endişeler de odak noktasında yer alıyor.
İşte önümüzdeki hafta piyasalarda neler olduğuna bir bakış.
ABD enflasyonu
Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) Cuma günü açıklanacak ve enflasyonda yeni başlayan yavaşlamanın devam edip etmediğini gösterecek.
Ancak son PCE okumaları beklentilerle uyumlu değil. Son veriler ABD enflasyonunun Nisan ayında beklenmedik bir şekilde yatay seyrettiğini gösterdi.
Bu tür bir başka okuma, faiz indirimlerinin yakında geleceği yönündeki beklentileri zayıflatabilir. Fed'in aksine piyasalar bu yıl hâlâ iki faiz indirimi beklemekte direniyor.
Ekonomik takvimde ayrıca tüketici güvenine ilişkin Haziran verilerinin yanı sıra hem yeni hem de mevcut konut satışlarına ilişkin Mayıs verileri de yer alıyor. Ayrıca ilk çeyrek ekonomik büyümesine ilişkin üçüncü bir tahminin yanı sıra Mayıs ayına ait dayanıklı mal siparişlerine ilişkin veriler de mevcut.
Teknoloji rallisi sona eriyor olabilir
Pek çok yatırımcı, güçlü kazançları ve yapay zekanın devrim niteliğindeki potansiyeline yönelik heyecanları göz önüne alındığında, teknoloji hisselerinin uzun vadeli durumunun sağlam olduğuna inanıyor. Ancak Nvidia'nın yılbaşından bugüne yüzde 155'lik yükselişi de dahil olmak üzere büyük fiyat artışları, teknolojideki rallinin uzayabileceğine dair endişeleri artırdı.
Ancak bir geri çekilme gerçekleşse bile yatırımcıların teknoloji ve büyüyen hisse senetlerinden uzun süre ayrılacağına dair çok az işaret var. Teknoloji hisselerinde satış yönünde pozisyon almak son on yılda zarar ettiren bir tavır oldu. Nasdaq 100 endeksi yüzde 400'den fazla yükselirken aynı zamanda Russell 1000 de yaklaşık yüzde 70 arttı.
Yatırımcılar düşüşü satın almak için acele ederken teknoloji de oldukça hızlı bir şekilde toparlanabilir.
Petrol fiyatları
Petrol fiyatları, küresel petrol talebi büyümesinin güçlü ABD doları ve dünyanın bazı bölgelerinden gelen olumsuz ekonomik haberler nedeniyle olumsuz etkilenebileceği endişeleri nedeniyle Cuma günü yaklaşık %1 düştü.
Hafta boyunca, her iki ham petrol göstergesi de önceki hafta yaklaşık %4'lük yükselişin ardından yaklaşık %3 artış gösterdi.
ABD doları Cuma günü diğer para birimleri karşısında yedi haftanın en yüksek seviyesine yükseldi; Fed'in faiz oranlarını düşürme konusundaki sabırlı yaklaşımı diğer yerlerdeki daha güvercin duruşlarla çelişiyordu.
Düşük faiz oranları, bu yıl zayıf küresel talep nedeniyle sürüklenen petrol fiyatlarını destekleyebilir. ABD'de faiz indirimi, dünyanın en büyük ekonomisinde borçlanmayı daha ucuz hale getirecek ve üretim arttıkça petrole olan iştahı artıracaktır.
Önümüzdeki haftada petrol fiyatlarının artan jeopolitik risk primi tarafından da desteklenmesi muhtemel.
Euro Bölgesi enflasyonu
Euro bölgesinde Fransa, İtalya ve İspanya Cuma günü Haziran ayı ön enflasyon verilerini yayınlayacak. Veriler, Avrupa Merkez Bankası'nın bu yıl kaç kez faiz indirimi yapacağını hesaplamaya çalışan yatırımcılar için kilit önem taşıyor.
ECB 6 Haziran'da faiz indirimine gitti ancak hâlâ güçlü yurt içi enflasyon ve ücretler, bunu daha ne kadar indirimin takip edeceğine dair soru işaretlerini artırdı. ECB'nin Haziran ayı toplantısından önce ECB'den yıl sonuna kadar iki ayrı faiz indirimi gelmesi yüzde 80 olasılık şeklinde fiyatlanıyordu. Ancak toplantı sonrasında bu oran yüzde 64 seviyesine geriledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Fransa'da ilk turun 30 Haziran'da yapılması yönünde çağrıda bulunmasının ardından, herhangi bir sürpriz, yeni siyasi belirsizlikle boğuşan yatırımcıların moralini bozabilir.
Ticaret savaşları
Çin ve Avrupa Birliği, Avrupa pazarına ithal edilen Çin yapımı elektrikli araçlara (EV'ler) yönelik planlanan tarifeler konusunda görüşmelere başlama konusunda anlaştı.
Bu ayın başlarında Brüksel, Avrupa Birliği'nin aşırı sübvansiyon olarak gördüğü durumla mücadele etmek için ağır vergiler getirdi. AB'nin ithal Çin elektrikli araçlarına yönelik yüzde 38,1'e varan geçici vergileri, Kasım ayında tam olarak yürürlüğe girecek.
Avrupa Komisyonu'nun 12 Haziran'daki duyurusu, ABD'nin Mayıs ayında Çin otomobillerine yönelik gümrük vergilerini artırma hamlesinin ardından geldi ve Batı'nın Pekin'le olan ticaret savaşında yeni bir cephe açtı.
Çinli yetkililer, devlet medyasındaki yorumlar ve sektörden isimlerle yapılan röportajlar aracılığıyla olası misilleme önlemlerinin ipuçlarını verdi.