Zayıf Çin fiyatları deflasyon korkularını artırıyor

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de deflasyonist güçlerin kök saldığına dair endişeler artıyor.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde deflasyonist güçlerin kök salmaya başladığına dair endişeler artarken, Çin'in üretici fiyatları Ağustos ayında düşüş gösterdi. Sanayi üretici fiyatları, çelik sektörünün etkisiyle son dört ayın en büyük düşüşü olan yıllık %1,8 oranında geriledi. 

Resmi verilere göre bu düşüş, Temmuz ayındaki yüzde 0,8'lik düşüş ve analistlerin yüzde 1,4'lük düşüş beklentisiyle kıyaslanıyor. Ulusal İstatistik Bürosu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin'in tüketici fiyat endeksinin yıllık bazda yüzde 0,6 artarak, analistlerin Reuters anketindeki yüzde 0,7'lik beklentilerinin biraz altında kaldığını ancak Temmuz ayındaki yüzde 0,5'lik artıştan daha hızlı olduğunu söyledi. 

Çin Merkez Bankası (PBOC) eski Başkanı Yi Gang'ın geçtiğimiz hafta Çin'in talebi desteklemek için “proaktif maliye politikası” ve “destekleyici” parasal tedbirlere ihtiyaç duyduğu uyarısında bulunmasıyla birlikte, deflasyonun altında yatan nedenler Çin ekonomisini gözlemleyen pek çok kişi için önemli bir endişe kaynağı haline geldi. Gang, bir ekonomideki fiyat değişikliklerinin en geniş ölçüsü olan Çin'in GSYH deflatörünün son birkaç çeyrektir negatif olduğunu söyledi. Negatif bir GSYH deflatörü ekonomide deflasyonist güçlere işaret eder. 

Ekonomistler, deflasyonist beklentilerin yerleşmesi halinde, marjların baskı altına girmesi ve yerel yönetimler, tüketiciler ve şirketlerin borç ödemeye odaklanması nedeniyle yatırımların düşebileceğinden endişe ediyor. Çin'de üçüncü yılına giren derin emlak krizi iç talebi baskılarken, imalat sektöründeki yoğun rekabet de fiyatları aşağı çekiyor. 

Ağustos ayında üretici fiyatlarında yaşanan düşüş, yıllık bazda %2,5 gerilemenin yaşandığı Nisan ayından bu yana görülen en büyük düşüş oldu. Ulusal İstatistik Bürosu'nun kentsel departmanının baş istatistikçisi Dong Lijuan, üretici fiyatlarındaki düşüşün nedenleri arasında çelikle ilgili endüstriler, tarım, gıda işleme ve enerji tarafından üretilen ürünlerin fiyatlarındaki düşüşlerin altını çizdi.

TÜFE'deki Ağustos artışı, fiyatların yüzde 0,7 arttığı Şubat ayından bu yana görülen en büyük artış oldu. Ancak domuz eti fiyatları TÜFE artışında yine rol oynayarak gıda fiyatlarının yıllık bazda %2,8 artmasına yardımcı olurken, gıda dışı fiyatlardaki artış sadece %0,2 oldu. 

Moody's rakamlar öncesinde yaptığı bir analizde “hane halkının düşen emlak fiyatları ve sallantılı iş piyasası karşısında harcamalarını sıkı tuttuğunu” söyledi. Domuz eti fiyatlarındaki son artışların deflasyona geri dönüşü önlemeye yardımcı olduğunu, ancak “hata yapmayın, temel enflasyon baskıları ihmal edilebilir düzeyde” olduğunu söyledi. 

Sanayi fiyatları konusunda ise şöyle denildi: “Sanayi üretimindeki yavaş büyüme, müşterileri cezbetmek için yapılan indirimlerle aynı zamana denk geldi.”