Haftanın ilk işlem gününde yaşanan düşüşün ardından dün 8.081 - 8.276 arasında dalgalı bir seyir izleyen BIST100 endeksi günü hafif yükselişle 8.160 seviyesinden tamamladı. Endekste 54 hisse günü eksi bölgede kapattı. Sektörel olarak, bankacılıktaki baskı devam etti ve XBANK %1,85 oranında düşüş kaydetti. İnşaat, Sigorta, İletişim, Gıda endeksleri pozitif tarafta yer aldı. Bankacılıkta baskının sürmesini beklerken, dün olumlu yönde ayrışan söz konusu sektörler bugün de bu görüntüsünü devam ettirebilir. Güne yatay bir görüntüyle başlamasını beklediğimiz BIST100'de ise düzeltme isteği görülebilir.
Yurtdışına bakıldığında; kritik ABD enflasyonu beklenirken, piyasalarda temkinli bir mod var. Dün eksi bölgede kapatan ABD borsaları bu sabah vadelilerde güçsüz. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi de %0,3 civarında düşüyor. ABD enflasyonu bugün TSİ 15.30'da açıklanacak. Enerji maliyetlerindeki artışla birlikte TÜFE'nin yıllık bazda %3,2'den %3,6'ya yükselmesi öngörülüyor. Çekirdek TÜFE'nin ise yıllık bazda %4,7'den %4,3 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Enflasyon rakamları, Fed'in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek.
Makro ekonomi
Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutan eylül ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklandı.
Eylülde ZEW cari koşullar endeksi -71,3'ten -79,4 seviyesine beklentilerin üzerinde gerileyerek Ağustos 2020''den bu yana en düşük seviyede kaydedildi, beklentiler endeksi ise hafif düşüş beklentilerine karşın -12,3'ten -11,4 seviyesine hafif toparlandı, bununla birlikte Aralık 2022'den bu yana en düşük seviyelerde seyretti ve son beş ayda daralma bölgesindeki seyrini sürdürdü. Özellikle anket katılımcılarının değerlendirmelerine bakıldığında, beklentiler endeksindeki hafif toparlanmada, Euro Bölgesi ve ABD'de faiz oranlarının, ECB'nin ve Fed'in faiz artışlarına ara vererek istikrarlı seyredeceğine ilişkin artan beklentilerin yanında Çin'in, para politikasını daha da gevşeteceğine yönelik artan beklentilerin etkili olduğu gözlendi.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından temmuz ayı perakende satış ve ciro endeksleri yayınlandı. Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacminin, aylık bazda artış hızı temmuzda %0,2'den %2,7 seviyesine yükseldi ve böylece perakende satışlar aralıksız artışını beşinci aya taşıyarak iç talebin güçlü seyrini koruduğuna işaret etti. Perakende satış hacminin yıllık artış hızı ise haziran ayındaki %29,3'ten temmuz ayında %31 seviyesine yükseldi ve böylece son altı ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi.
" Ciro endekslerinde ise temmuz ayında aylık bazda tüm sektörlerde artışlar (sanayi ciro %9,8, ticaret ciro %12,6, inşaat ciro %11,3 ve hizmet ciro %9,7 artış) gözlenirken, güçlü yıllık artışlar kaydetmeye devam ettiği gözlendi, yıllık ÜFE baz alındığında reel bazda ise toplam ciro endeksinde temmuzda artış hızının belirgin şekilde arttığı, bununla birlikte artışını dördüncü aya taşıdığı görülmekte. Ayrıca TÜİK tarafından yayınlanan temmuz ayı inşaat maliyet endeksinin aylık artış hızı %4,43'ten %15,67 seviyesine belirgin şekilde hızlanarak Aralık 2021'den bu yana en yüksek seviyede kaydedilirken, yıllık bazda ise %49,32'den %62,25 seviyesine yükseldi ve son beş ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, piyasaların odak noktasında Fed'in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden, TSİ 15.30'da ağustos ayı TÜFE verileri takip edilecek. Temmuz ayında manşet TÜFE aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak bir önceki aya benzer şekilde %0,2 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda zayıflayan baz etkisiyle de %3'ten %3,2 seviyesine hafif yükselmişti, bununla birlikte Mart 2021'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE'nin ise, aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak bir önceki aya benzer şekilde %0,2 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda da %4,8'den %4,7 seviyesine gerilemişti ve böylece Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Ağustosta ise manşet TÜFE'nin aylık bazda artış hızının, %0,2'den %0,6 seviyesine yükselmesi ve yıllık bazda %3,2'den %3,6 seviyesine hafif yükselmesi ve çekirdek TÜFE'nin ise aylık artış hızının bir önceki aya benzer şekilde %0,2 seviyesinde gelmesi ve yıllık bazda ise %4,7'den %4,3 seviyesine gerilemesi bekleniyor.
Avrupa tarafında ise, Euro Bölgesi'nde üretimin seyrine ilişkin olarak temmuz ayı sanayi üretimi verisi TSİ 12'de takip edilecek. Bölgede sanayi üretimi, aylık bazda mayıs ayında %0 artışla durağan seyretmesinin ardından haziran ayında da durağan seyretme beklentilerine karşın %0,5 artışla beklentilerin üzerinde performans kaydetmişti, yıllık bazda ise haziranda düşüş hızı %2,5'ten %1,2 seviyesine yavaşlamakla birlikte son iki ayda düşüşünü sürdürmüştü. Temmuzda ise aylık bazda sanayi üretiminin %0,9 oranında daralması bekleniyor.
Bunun yanında, İngiltere'de temmuz ayına ilişkin aylık GSYH büyüme verileri TSİ 09'da açıklanacak. İngiltere'de aylık bazda GSYH, mayısta %0,1 oranında sınırlı daralmanın ardından haziranda özellikle imalat sanayindeki güçlü artışın etkisiyle %0,5 artışla beklentilerin üzerinde performans kaydetmişti. Temmuzda ise aylık bazda GSYH'ın %0,2 oranında daralma sergilemesi bekleniyor.