17 bin çalışanını çıkaracağını açıklayan Intel'in 24 milyar doları buhar oldu

17 bin çalışanını çıkaracağını açıklayan Intel'in 24 milyar doları buhar oldu

Teknoloji devi Intel personelinin yüzde 15'ini işten çıkarma ve temettüyü askıya alma kararı aldı. Bu açıklamalar sonrası şirketin hisseleri çakıldı, piyasa değerinden

A+A-

Intel Perşembe günü yaptığı açıklamada işgücünün %15'inden fazlasını, yani yaklaşık 17.500 kişiyi işten çıkaracağını ve dördüncü çeyrekten itibaren temettü ödemesini askıya alacağını söyledi. Ayrıca şirket, geleneksel veri merkezi yarı iletkenlerine yapılan harcamalardaki gerileme ve rakiplerinin gerisinde kaldığı yapay zeka çiplerine odaklanma yarışı sonucu piyasa tahminlerinin altında bir üçüncü çeyrek geliri tahmin ediyor.

California merkezli şirketin hisseleri uzun süreli işlemlerde %20 düşerek çip üreticisinin 24 milyar dolardan fazla piyasa değeri kaybetmesine yol açtı. Hisse senedi, Arm Holdings'in Çarşamba günü yaptığı ılımlı tahminin ardından ABD çip hisselerindeki düşüşle birlikte Perşembe günü %7 kayıpla kapanmıştı.

Sonuçlar daha geniş çip endüstrisini sarsmadı. Yapay zeka devi Nvidia ve daha küçük rakibi AMD saatler sonra yükseldi ve yapay zeka patlamasından yararlanmak için ne kadar iyi konumlandıklarının ve Intel'in göreceli dezavantajının altını çizdi.

Intel CEO'su Pat Gelsinger Reuters'a verdiği bir röportajda işten çıkarmalarla ilgili olarak "Merkezde daha az, sahada müşterileri destekleyen daha fazla insana ihtiyacım var" dedi. Temettünün askıya alınması konusunda ise şunları söyledi: "Amacımız zaman içinde rekabetçi bir temettü ödemek, ancak şu anda bilançoya odaklanmak, kaldıraçları azaltmak istiyoruz"

29 Haziran itibariyle bazı iştirakleri hariç 116.500 kişiyi istihdam eden Intel, işten çıkarmaların çoğunun 2024 yılı sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Nisan ayında hisse başına 12,5 sentlik üç aylık temettü ilan etti.

İlgili Haberler