20 Merkez Bankası yılın son faiz kararını verecek

20 Merkez Bankası yılın son faiz kararını verecek

Dünyanın önde gelen Merkez Bankaları bu hafta 2021 yılının son faiz kararlarını açıklayacak. Yeni virüs varyantı Omikron’un büyüme ve enflasyona ne denli etkisi olacağı, Merkez Bankası yetkililerinin kararında etkili olacak

A+A-

ABD, Avrupa, Japonya ve İngiltere Merkez Bankası’nın da aralarında olduğu birçok ülke yılın son faiz kararını bu hafta verecek.

Omikron varyantının büyüme ve enflasyona ne denli etkisi olacağı Merkez Bankası yetkililerinin kararında etkili olacak. Yeni varyant nedeniyle devreye alınacak önlemlerin tüketimi azaltacağı ve işletmelere yeni kısıtlamalar geleceği beklentisi endişelere neden oluyor.

Enflasyon ikilemi

Merkez Bankalarının politika değişimleri her zaman riskleri de beraberinde getiriyor. Sıkılaşmaya gidip ardından birçok Merkez bankası yöneticisinin de söylediği gibi enflasyonun ‘geçici’ olduğunu keşfetmek ekonomik toparlanmalara darbe vurabilir. Diğer taraftan fiyat baskılarının geçici olduğunu düşünerek beklemek ileride daha agresif bir sıkılaşmayı zorunlu kılabilir.

TS Lombard Araştırma Müdürü Freya Beamish politikalarda hata yapma riskinin şimdilerde çok daha yüksek olduğunu belirterek “enflasyon görünümü yeni virüs varyantı nedeniyle karmaşıklaştı” diye konuştu.

Enflasyonun 40 yılın en yüksek seviyelerinde kalması durumunda Fed’in beklenenden daha erken bir dönemde faiz artırabileceği belirtiliyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın bu haftaki toplantıda acil varlık alım programını sonlandırma ihtimali olsa da genişleyici politikaya devam etmesi bekleniyor. Lagarde 2023’e kadar faiz artışı beklemediğini belirtmişti.

Düşük fiyat artışları nedeniyle Japonya Merkez Bankası’nın güvercin tutumunu sürdürmesi beklenirken İngiltere Merkez Bankası’nın Omikron tehdidi nedeniyle sıkılaşmaya gitmeyeceği belirtiliyor.

Politikalarda ayrışma

Diğer yandan Norveç Merkez Bankası’nın bu hafta faiz artırması bekleniyor. Çin Merkez Bankası emlak piyasasındaki çalkantının büyümeyi tehdit etmesi nedeniyle politikasında gevşeme sürecine girerken Rusya ve Brezilya agresif sıkılaşma döneminde.

Rusya’nın sıkılaşma politikasına devam edebileceği, benzer biçimde Macaristan, Şili, Kolombiya ve Meksika’nın da faiz artırması bekleniyor.

Natixis’te Asya Pasifik Kıdemli Ekonomisti olan Alicia Herrero para politikasında artan biçimde ayrışmaya gidildiğini söyledi.

Bloomberg Economics “bu yıl küresel çapta yükselen enflasyon, emtia fiyatlarındaki artış ve para birimlerindeki değer kaybı gelişen piyasalarda senkronize faiz hareketlerine neden olabilir. ABD politikasının sıkılaşması gelecek sene daha fazla faiz artışı için gerekçe olabilir” değerlendirmesini yaptı.