2024'ün ilk 6 ayında Asya'da en çok Tayvan Borsası kazandırdı 

2024'ün ilk 6 ayında Asya'da en çok Tayvan Borsası kazandırdı 

Tayvan, 2024'te şu ana kadar Asya'nın en iyi performans gösteren borsalarının başında yer alıyor; Japonya ise 2. sırada

A+A-

Tayvan, 2024'te şu ana kadar Asya'nın en iyi performans gösteren borsalarının başında yer alıyor; Japonya ise 2. sırada

Yapay zeka konusundaki iyimserlik, Tayvan borsasını 2024'ün ilk yarısında yukarı taşıyarak bu yıl şu ana kadar Asya-Pasifik'te en iyi performans gösteren piyasa haline geldi.
Tayland ve Endonezya borsaları yılın ilk altı ayında sırasıyla %8 ve yaklaşık %3 düşüşle bölgedeki en kötü performans gösteren borsalardı.

Yapay zeka konusundaki iyimserlik, Tayvan borsasını 2024'ün ilk ayında yukarı taşıdı ve Tayvan'ı bu yıl şu ana kadar Asya-Pasifik'te en iyi performans gösteren piyasa haline getirdi.

Tayvan Bileşik Endeksi AI değer zincirindeki hisse senetlerinin desteğiyle bu yıl şu ana kadar %28 artış gösterdi.

Tayvan Yarı İletken Ağır İmalat Şirketi  Yılın ilk yarısında %63 oranında artış yaşarken rakibi Foxconn, Hon Hai Precision Industry aynı dönemde %105 arttı.

Varlık yönetimi şirketi T. Rowe Price'ın küresel hisse senedi portföy uzmanı Rahul Ghosh, "Küresel piyasaların bu yılki performansı büyük ölçüde Yapay Zeka ve merkez bankası politikası temaları tarafından yönlendirildi ve yatırım görünümü muhtemelen devam edecek" dedi. 

Rahul Ghosh

Yapay zeka yatırım döngüsünün potansiyeli ve ölçeğinin küresel olarak ekonomik aktiviteyi yönlendirmeye devam ettiğini belirterek, yapay zeka yatırımlarının etkisinin sanayi, malzeme ve kamu hizmetleri gibi sektörlere doğru genişlediğini de sözlerine ekledi.

Japonya'nın gösterge endeksi Nikkei 225

Bu yılın başlarında tüm zamanların en yüksek seviyelerini defalarca aştıktan sonra bölgede ikinci sırada yer aldı. Yılın ilk altı ayında Nikkei yaklaşık %18 oranında değer kazandı.

Nikkei Şubat ayında 34 yılın rekorunu kırarak 29 Aralık 1989'da belirlenen tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 38.915,87'yi aştı.

Bunu takiben endeks 40.000 psikolojik eşiğini aştı ve sonunda 22 Mart'ta tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 40.888,43'e ulaştı.

Tayvan, Asya pazarlarında lider konumda olsa da, CNBC'ye konuşan analistler arasında Japonya'nın gelecekte tercih edilen pazar olduğu görülüyor.

Ghosh, gelişmiş kurumsal yönetim standartlarının, dünyanın dördüncü büyük ekonomisinde şirket performansı üzerinde somut ve önemli bir etkiye sahip olmaya devam ettiğini söyledi.

Ayrıca, BlackRock Yatırım Enstitüsü'nün Asya Pasifik bölgesi baş yatırım stratejisti Ben Powell'ın 14 Haziran tarihli notunda, Japonya Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerine ulaşacağına ve bu nedenle para politikasını "kademeli ve kademeli bir şekilde" normalleştireceğine olan inancının arttığına dikkat çekildi. ölçülü bir şekilde.

Ben Powell 

Powell, Japonya'nın makroekonomik ortamının riskli varlıklar için uygun olduğunu söyledi. "Güçlü kurumsal reform ivmesi, sağlıklı kazançlar ve hala negatif olan reel faiz oranlarından gelen değerleme desteğinin etkisiyle Japon hisse senetlerine fazla ağırlık vermeye devam ediyoruz."

Asya piyasalarının çoğu yılbaşından bu yana pozitif bölgede seyrederken, üç borsa (Tayland, Endonezya ve Filipinler) negatif bölgeye düştü.

Tayland'ın SET Endeksi ilk altı ayda yüzde 8 düşerek bölgedeki en kötü performans gösteren endeks oldu. Jakarta Bileşik endeksi %2,88 oranında düşerken, Filipin borsa endeksi aynı dönemde yaklaşık %0,6 oranında değer kaybetti.

İlgili Haberler