562 "beyin" geri döndü

562 "beyin" geri döndü

TÜBİTAK'ın "Tersine Beyin Göçü Programı" kapsamında 8 yılda 562 araştırmacı Türkiye'ye döndü

A+A-

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) "Tersine Beyin Göçü Programı" kapsamında 8 yılda toplam 562 araştırmacı Türkiye'ye döndü.

TÜBİTAK'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, TÜBİTAK'ın Marie Curie burs ve destekleriyle European Research Council Programı kapsamında ve Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığının (BİDEB) yürüttüğü ulusal fonlar kapsamında olmak üzere 8 yılda toplam 562 araştırmacı Türkiye'ye döndü.

Araştırmacıların tersine beyin göçünü teşvik eden AB Çerçeve Programları Desteklerinin koordinasyonunu 2007 yılından bu yana yürüten TÜBİTAK, 2010 yılından itibaren de Türkiye'ye dönecek bilim insanlarına Avrupa ve Ulusal Kaynaklı Fon Fırsatlarının Tanıtılması ve tersine beyin göçü için Hedef Türkiye Çalıştayları düzenliyor.

Türk Araştırma Alanındaki son gelişmelerle araştırmacıların ülkeye dönerken ve döndükten sonra kullanabilecekleri destekler hakkında detaylı bilgilerin paylaşıldığı Hedef Türkiye Çalıştayları, Amerika ve Avrupa'da 12 noktada düzenlendi ve yaklaşık bin 500 Türk Bilim insanına ulaşıldı.

Araştırma destek miktarı 30 bin lira

Yurt dışında çalışmalarına devam eden Türk araştırmacıların ülkeye dönmelerini teşvik etmek amacıyla 2010 yılında uygulamaya konulan TÜBİTAK 2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı kapsamında 2012 yılında yapılan değişiklikle araştırmacıların istihdam edilmesi durumunda burslarının kesilmesi kuralı değiştirilerek, kısmi bursiyerlik uygulaması kaldırıldı. Araştırmacıların istihdam edilmeleri durumunda burslarının tam olarak ödenmesinin devam ettirilmesine karar verildi.

Ayrıca, doktoralı araştırmacıların yanı sıra lisans ve yüksek lisans mezunlarının da programdan yararlanması sağlandı ve 25 bin liraya kadar destek verilmeye başlandı. Geçen yıl program kapsamında hak kazandırma sistemi getirildi, programa başvuru yapabilmek için Türkiye'de Ar-Ge faaliyeti yürüten kurum ya da kuruluşlardan kabul alma şartı kaldırıldı.

Araştırma destek miktarı 2014 yılından itibaren 30 bin liraya yükseltildi. Araştırmacıların bilim ve teknoloji alanındaki katkılarını artırmak adına, program kapsamında desteklenen araştırmacıların TÜBİTAK'ın diğer destek programlarına başvuru yapabilmesine imkan tanındı.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.