AB, dezenformasyon iddiaları sonrası X hakkında soruşturma açtı
AB, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısının ardından Elon Musk'ın X şirketini terör ve şiddet içerikleri yayma ve nefret söyleminde bulunma ihtimali nedeniyle soruşturuyor.
Avrupa Birliği, X'i dezenformasyon yayma iddiaları sonrası kıskaca aldı. AB'nin yeni teknoloji kuralları kapsamındaki ilk soruşturma, şikayetlerin ele alınış biçimini de inceleyecek. Eskiden Twitter olarak bilinen X, Hamas'a bağlı yüzlerce hesabı platformdan kaldırdığını açıkladı.
TikTok ve Meta da AB tarafından dezenformasyonla mücadele konusunda yeterince çaba göstermedikleri gerekçesiyle uyarıldı.
Sosyal medya şirketleri, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmayla ilgili olarak, üzerinde oynanmış resimler ve yanlış etiketlenmiş videolar da dahil olmak üzere yanlış bilgilendirmelerde bir artışa tanık oldu.
AB'nin endüstri şefi Thierry Breton Perşembe günü, bloğun X'e, platformun yakın zamanda yürürlüğe giren ve büyük teknoloji platformlarının kullanıcılarını korumak için tasarlanmış bir yasa olan Dijital Hizmetler Yasası'na (DSA) uyup uymadığını belirlemek için "resmi bir bilgi talebi" gönderdiğini doğruladı.
X CEO'su Linda Yaccarino Perşembe günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, Breton'un Salı günü gönderdiği mektuba cevaben, platformun Cumartesi günkü saldırıdan bu yana Hamas'a bağlı yüzlerce hesabı kaldırdığını ve on binlerce içeriği kaldırmak ya da etiketlemek için harekete geçtiğini söyledi.
Filistinli bir militan grup olan Hamas, AB'de yasaklı bir terör örgütü. Hamas'ın hafta sonunda İsrail'e düzenlediği ölümcül saldırılarda en az 150 kişi Gazze'de rehin alındı ve 1.300 kişi öldürüldü.
Bu arada İsrail'in misilleme amaçlı hava saldırıları başlatmasından bu yana Gazze'de 1.500'den fazla kişi öldürüldü.
BM Dünya Gıda Programı, İsrail kuşatması sırasında gıda ve suyun tükendiği Gazze'deki durumu "vahim" olarak nitelendirdi. İsrail, rehineleri serbest bırakılana kadar ablukanın sona ermeyeceğini söylüyor.
Breton, Musk'a yazdığı mektupta, uyarılara rağmen "şiddet ve terör içerikli içeriklerin" X'ten kaldırılmadığını söyledi.
Breton mektupta bahsettiği dezenformasyon hakkında ayrıntı vermedi, ancak sosyal medya platformunda "sahte ve manipüle edilmiş görüntüler ve gerçekler" örneklerinin yaygın olarak bildirildiğini söyledi.
Musk, X'e verdiği yanıtta şunları söyledi: "Bizim politikamız her şeyin açık ve şeffaf olmasıdır ve AB'nin de bu yaklaşımı desteklediğini biliyorum. Lütfen sözünü ettiğiniz ihlalleri X'te listeleyin ki kamuoyu bunları görebilsin."
DSA geçtiğimiz Kasım ayında yasalaştı ancak firmalara sistemlerinin uyumlu olduğundan emin olmaları için süre tanındı.
25 Nisan'da komisyon, aralarında X'in de bulunduğu en sert kurallara tabi olacak çok büyük çevrimiçi platformları (45 milyondan fazla AB kullanıcısına sahip olanlar) belirledi.
Daha sert kurallar kapsamında, daha büyük firmalar neden olabilecekleri potansiyel riskleri değerlendirmek, bu değerlendirmeyi raporlamak ve sorunla başa çıkmak için önlemler almak zorunda.
DSA'ya uyulmaması, bir şirketin küresel cirosunun %6'sına varan AB para cezalarına veya potansiyel olarak hizmetin askıya alınmasına neden olabilir.
X'in kriz müdahale protokolünün nasıl etkinleştirildiği ve işlediği konusunda 18 Ekim'e kadar, diğer konularda ise 31 Ekim'e kadar ayrıntılı bilgi vermesi gerekiyor.
Musk, 2022 yılında şirketi satın aldıktan kısa bir süre sonra Twitter'ın Güven ve Güvenlik Konseyi'ni feshetti. 2016 yılında kurulan gönüllü konsey, kendine zarar verme, çocuk istismarı ve nefret söylemi gibi konularda tavsiyelerde bulunan yaklaşık 100 bağımsız grubu içeriyordu.
Bu arada bir Meta sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada şirketin "platformlarımızı güvende tutmak için 24 saat çalıştığını" ve durumu izlemek üzere uzmanlardan oluşan bir "özel operasyon merkezi" kurduğunu söyledi.