ABD açıklamadan geri adım atmadı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Büyekçiliğinin Osman Kavala'yla ilgili yaptığı açıklamanın Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesiyle tutarlı olduğunu açıkladı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, 10 büyükelçinin tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönündeki açıklamayla ilgili olarak "İnsan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğüne olan taahhüdümüze güçlü bir şekilde bağlıyız." dedi.
Büyükelçileri sınır dışı etmekten vazgeçen Erdoğan'ın açıklamalarını not ettiklerini belirten Ned Price, Türkiye'de insan haklarını desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
Sözcü, pazartesi günü büyükelçiliklerden yapılan açıklamanın sadece Viyana Sözleşmesinin 41 Maddesiyle ilgili duruma açıklık getirmek için yapıldığını söyledi. Ned Price ayrıca, NATO müttefiki Türkiye ile tüm anlaşmazlıkların çözümü için işbirliği içinde olmak istediklerini belirtti.
Açıklamada hangi ifadeler yer almıştı?
10 ülkenin 18 Ekim'deki ortak açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:
"Bugün, Osman Kavala'nın tutukluluğunun başlamasının 4. yıl dönümü. Daha önce verilen beraat kararının ardından farklı davaların birleştirilmesi ve yeni davaların açılması yoluyla davasında süregelen gecikmeler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Türk yargı sisteminin şeffaflığına gölge düşürüyor.
"Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri olarak birlikte, Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri ve iç hukukuyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz."
Açıklamaya ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda imza atmıştı.