ABD bankacılık sektöründe "yanlış" bir şeyler var!

ABD bankacılık sektöründe "yanlış" bir şeyler var!

VerifiedInvesting.com Baş Piyasa Stratejisti Gareth Soloway, ABD bankacılık sektöründe "yanlış" bir şeyler olduğunu söyledi.

A+A-

VerifiedInvesting.com Baş Piyasa Stratejisti Gareth Soloway, ABD bankacılık sektöründe "yanlış" bir şeyler olduğunu söyleyerek, büyük kurumsal oyuncuların büyük bankaların hisse senetlerini "boşalttığı" uyarısında bulundu.

Michelle Makori'ye konuşan Soloway, "Büyük bankaların şu sıralar sorunlu borçlarını boşalttıkları, yaklaşmakta olan bir tür krizin önüne geçmeye çalıştıkları hakkında çok fazla söylenti duyuyorum" dedi. Soloway, "Faiz oranları çok yüksek olduğundan ipoteğe dayalı menkul kıymetlerdeki kayıp miktarı potansiyel olarak 2008 ve 2009'da gördüğümüzle rekabet edebilir. Ayrıca ticari emlak piyasası darmadağınık durumda. Ve bunların hepsi bankaların ellerinde tuttukları şeyler." ifadelerini kullandı.

Soloway, SPDR S&P Bölgesel Bankacılık ETF'sine (KRE) işaret ederek, geçen yılın Nisan ayındaki bankacılık krizinin en düşük seviyelerinden bu yana ayı bayrağı modelinin oluştuğuna dikkat çekti. 

Soloway'e göre JPMorgan da dahil olmak üzere bazı büyük bankaların hisselerinde de teknik bir bozulma yaşandı.

Soloway, "Bu trend çizgisi dökümü JPMorgan'da yeni başladı, Citigroup zaten bozuldu" diye ekledi. "KRE'de veya büyük bankalarda ayı bayrağı olsun, bankacılık sisteminde bir şeylerin ters gittiğine dair işaretler var. Buradaki büyük bankaların yükünü çeken daha büyük oyuncular var."

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının iki günlük para politikası toplantısının ardından Haziran ayında düzenlenen basın toplantısında bankacılık sektörü hakkında yorum yaptı ve şu ifadeleri kullandı; 

"Bankacılık sistemi sağlam, güçlü ve iyi sermayelendirilmiş bir kredi sistemidir. Bankaların iyi bir performans sergilediğini gördük. Geçen yılın başlarında çalkantı yaşadık, ancak bankalar likiditelerini artırmaya, sermayelerini artırmaya, risk yönetimi 
uygulamaya devam ettiler." 

Soloway, Powell'ın yorumuna, Fed Başkanı'nın asla çıkıp bankacılık sisteminde büyük bir sorun olduğunu söylemeyeceğini belirterek tepki gösterdi. Soloway, "Bunu söylemesi halinde ortaya çıkacak piyasa çöküşünde yayılacak yangını bir düşünün" dedi.

Soloway'in uyarısı, New York Fed'in Liberty Street Economics blogunun, ABD'nin büyük bankalarının banka dışı kuruluşlardan artan yayılma riskleriyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardığı sırada geldi.

Piyasadaki oynaklığın arttığı dönemlerde likidite talebi hızlanarak banka dışı kuruluşların kredi ve kredi limiti araması nedeniyle bankalar üzerinde baskı oluşuyor. Gönderide, bunun yetkilileri müdahale etmeye ve bunu toplu halde yapmaya zorlayabileceğini belirterek, aksaklıkların "oldukça şiddetli olabileceğini" de sözlerine ekledi.

ABD merkez bankası ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu tarafından Cuma günü yayınlanan ortak açıklamaya göre, düzenleyiciler JPMorgan, Bank of America, Goldman Sachs Group ve Citigroup'un sözde "yaşama iradeleri"ndeki eksiklikleri tespit etti.
 

 

İlgili Haberler