ABD Başkanı Biden Çinli Huawei'nin 8 lisansını iptal etti

ABD Başkanı Biden Çinli Huawei'nin 8 lisansını iptal etti

Reuters tarafından ilk kez yayınlanan bir belgeye göre Biden yönetimi, yeniden güçlenen Huawei'ye baskı uygulamak amacıyla bu yıl bazı şirketlerin Çinli telekom ekipmanı devi Huawei'ye mal göndermesine izin veren sekiz lisansı iptal etti.

A+A-

ABD ihracat politikasını denetleyen Ticaret Bakanlığı, ilk olarak Reuters tarafından bildirildiği üzere, Mayıs ayında Huawei'nin "belirli" lisanslarını iptal ettiğini söyledi, ancak etkilenen tedarikçilerin adını veya sayısını belirtmedi. Reuters'in haberine göre, Qualcomm ve Intel lisansları iptal edilenler arasındaydı.

Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Michael McCaul'un bir sorusuna cevaben hazırlanan belgede, "2024 yılının başından bu yana (Ticaret Bakanlığı) Huawei'yi içeren sekiz lisansı daha iptal etti" denildi.

Belgeye göre, Huawei için verilen lisans onayları, Çin'de Çin ve yabancı kaynaklardan yaygın olarak bulunan egzersiz ekipmanı ve ofis mobilyaları ile tabletler için dokunmatik yüzey ve dokunmatik ekran sensörleri gibi tüketici kitlesel pazar ürünleri için düşük teknolojili bileşenleri içeriyor.

Huawei ve Qualcomm yorum taleplerine yanıt vermedi. Intel ise yorum yapmayı reddetti. McCaul'un başkanlığını yaptığı Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nden bir sözcü, verilerin Salı günü kendilerine ulaştığını ve incelemekte olduklarını söyledi.

Ayrıntılar, Washington'un ulusal güvenlik gerekçesiyle engelleme çabalarına rağmen şirket toparlanmaya başlarken, Biden yönetiminin Huawei'yi engellemek için aldığı önlemlere yeni bir ışık tutuyor. Huawei ise ısrarla bir güvenlik riski olduğunu reddediyor.

ABD ihracat kısıtlamalarına rağmen araştırma firması Counterpoint'e göre Huawei akıllı telefon satışlarının 2024'ün ilk altı haftasında yıllık %64 artırdı. Akıllı araç bileşeni işi de Huawei'nin yeniden canlanmasına katkıda bulundu ve şirket 2023'te dört yıl içinde en hızlı gelir artışını kaydetti.

Huawei, Amerikalılar hakkında casusluk yapabileceği korkusuyla 2019 yılında ABD'nin ticaret kısıtlama listesine alındı. Listeye eklenmek, şirketin tedarikçilerinin sevkiyat yapmadan önce özel, elde edilmesi zor bir lisans almaları gerektiği anlamına geliyor.

Ancak Huawei tedarikçileri, Trump yönetimi tarafından uygulamaya konulan ve listedeki bir şirket için tipik olandan çok daha geniş bir ürün yelpazesinin firmaya akmasına izin veren bir politika sayesinde, Huawei mallarını ve teknolojisini satmak için milyarlarca dolar değerinde lisanslar aldı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler