ABD borsalarına Güney Koreli yatırımcı akını başladı

ABD borsalarına Güney Koreli yatırımcı akını başladı

Güney Kore yatırımcıları kendi iç piyasalarını terk ediyor ve ABD hisselerine hücum ediyor.

A+A-

Güney Kore'nin anne ve babadan oluşan yatırımcıları, geçen hafta küresel finans piyasalarında yaşanan çöküşe meydan okuyarak ABD hisse senetlerine daha fazla fon akıtıyor; analistlerin ve yatırımcıların yıllardır süregelen bu eğilimi, ülkedeki değer kaybı nedeniyle devam edecek gibi görünüyor.

Güney Koreli bireysel yatırımcılar bu yıl kısmen dünya çapındaki yapay zeka çılgınlığının etkisiyle Nvidia, Tesla ve Apple hisselerini topluyor ve bu hareket hükümetin yerel borsayı canlandırma çabalarına rağmen gerçekleşiyor.

2020'den beri Tesla'ya yatırım yapan ve şu anda finansal varlıklarının yaklaşık %85'ini elektrikli araç üreticisinde tutan 49 yaşındaki Sunny Noh, son piyasa düşüşünü uzun vadeli bir satın alma fırsatı olarak gördüğünü söyledi ve "Bir ya da iki yıl içinde düşebilir, ancak 10 yıllık daha uzun vadede tekrar yükselecektir" dedi.

Noh gibi yatırımcılar, Samsung Electronics ve SK Hynix gibi küresel teknoloji devlerine ve Hyundai Motor gibi otomobil üreticilerine ev sahipliği yapan 1,8 trilyon dolarlık borsada umduklarını bulamadı ve getiriler düşük seviyede kaldı. Bu da onları yurtdışına, ABD borsalarına yöneltti.

Nvidia %120 yükseldi, Samsung %4 düştü

Finansal Hizmetler Komisyonu'na göre, Güney Koreli şirketlerin son 10 yıllık temettü ödemelerinin net gelire oranı ortalama %26 iken, bu oran Tayvan'da %55, Japonya'da %36 ve ABD'de %42'nin altında. Yatırımcılar, Samsung ve Hynix'in yapay zeka patlamasının ön saflarında yer almamasından dolayı daha da hayal kırıklığına uğramış durumda. Nvidia'nın %120'lik yükselişine karşılık Samsung'un hisseleri bu yıl şimdiye kadar %4 düştü. Hynix %25 artışla daha iyi bir performans sergiledi.

Bu rakamlar, 14 milyonluk devasa sayıları ve güçlü bir kolektif güç olarak hareket etme kapasiteleri nedeniyle halk arasında "karınca" olarak bilinen perakendecilerin (bireysel yatırımcıların) neden on yıldan uzun bir süredir denizaşırı pazarlara sürüler halinde yatırım yaptıklarını kısmen açıklıyor.

Noh gibi yatırımcılar, 2023'te 2,8 milyar dolar sattıktan sonra bu yılın Ocak-Temmuz ayları arasında 9 milyar dolar değerinde ABD hisse senedi satın aldı.

Yatırımcıalr aynı dönemde rekor düzeyde (11,9 milyar $ değerinde) yerli hisse senedi satarken bunun sonucunda KOSPI bu yıl şimdiye kadar %1,3 düştü. S&P 500 ve Nikkei ise sırasıyla %13 ve %5 yükseldi, Elbette, Ocak-Temmuz ayları arasında Kore hisse senetlerinde yabancı alımları da 27 trilyon won'a yükseldi, ancak perakendeciler için %54'e karşılık ortalama günlük cironun %27'sini oluşturdular.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler