ABD Çinli teknoloji devlerini kara listeye alıyor, ayrışma riski hızlanıyor

ABD Çinli teknoloji devlerini kara listeye alıyor, ayrışma riski hızlanıyor

ABD'nin Çin'in teknoloji devlerini kara listeye alması daha da hızlı bir ayrışma riski yaratıyor.

A+A-

ABD'nin Çin askeri şirketleri listesini genişletmeye yönelik son hamlesi, en değerli şirketlerinden bazılarının hisselerini düşürmekten daha fazlasını yapma riski taşıyor.

Biden yönetimi Pazartesi günü dünyanın en büyük oyun yayıncısı Tencent'i ve Tesla'nın önemli pil tedarikçilerinden Contemporary Amperex Technology Co. Limited'i (CATL) "Çin askeri şirketleri" listesine ekledi. Liste 2021'de yayınlandığından bu yana, piyasa değeri açısından Çin'in ilk 20'sinden dördü de dahil olmak üzere 134 şirkete genişledi ve bunların toplam değeri neredeyse 1 trilyon dolar.

Ticaret Bakanlığı'nın Tüzel Kişi Listesi'nden farklı olarak bu liste belirli bir yaptırım içermese de, ABD'li firmaları bu listenin üyeleriyle iş yapmaktan caydırıyor ve ilgili firmalar için itibar kaybı anlamına geliyor.

Singapur'un eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Kishore Mahbubani'ye göre bu, Washington'a geri tepme riski taşıyan bir yaklaşım ve son eklemeyi "akılsızca" olarak nitelendirdi. Mahbubani, "Tüm dünya, Tencent ve CATL gibi şirketler de dahil olmak üzere bir dizi ürün için Çinli şirketlere güvenmeye doğru ilerleyecek. ABD Çinli şirketlerden ve onların küresel erişiminden ayrışmaya çalışırsa, ABD sadece Çin'den ayrışmış olmaz. Dünyanın geri kalanından da ayrışmış olur" dedi.

Şangay'daki Doğu Çin Normal Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler profesörü olan Josef Gregory Mahoney, "Bu stratejinin yeni gelen Trump yönetimi tarafından önemli ölçüde revize edilip edilmeyeceğini görmemiz gerekecek. Geleneksel akıl bunun olmayacağını gösteriyor, ancak rotayı değiştirmek için bazı zorlayıcı nedenler var" değerlendirmesini yaptı

İlgili Haberler