ABD ekonomisindeki kafa karışıklığı Asya borsalarını aşağı çekiyor

ABD ekonomisindeki kafa karışıklığı Asya borsalarını aşağı çekiyor

Yatırımcılar ABD ekonomisinin gücünü sorguladıkça Asya borsalarında kayıplar derinleşiyor.

A+A-

Asya hisse senedi piyasaları Salı günü, küresel yatırımcıların dünyanın en büyük ekonomisindeki imalat faaliyetlerinin daha da zayıflamasıyla ABD ekonomisinin 'istisnacılığının' gevşemeye başladığı ihtimalini değerlendirmesiyle hafifçe zayıfladı.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi ABD hisselerinin önceki seansı hafif kazançlarla kapatmasının ardından %0,1 düştü. Endeks bu ay şimdiye kadar %1,6 artış gösterdi.

Avustralya hisseleri %0,21 düşerken, Japonya'nın Nikkei hisse senedi endeksi %0,77 geriledi. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi, erken işlemlerde yatay seyretti ve Çin'in CSI300 Endeksi %0,16 düştü.

Gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi, Pazartesi günkü %4,402'lik ABD kapanışına kıyasla %4,4001'e ulaştı. Yatırımcıların daha yüksek Fed fon oranları beklentileriyle yükselen iki yıllık getiri, %4,818'lik ABD kapanışına kıyasla %4,8184'e dokundu.

Pazartesi günü, ABD Hazine tahvil getirileri, ülkenin imalat faaliyetlerinin Mayıs ayında üst üste ikinci ay gerilemesinin ardından iki haftanın en düşük noktasına geriledi.

2 yıllık getiri 6 baz puan düşerken, 10 yıllık getiri 11 baz puan geriledi.

Westpac ekonomisti Jameson Coombs Salı günü yayınladığı bir notta, "Uzun vadeli faizlerdeki keskin hareket, zayıf imalat verilerinin Fed'in yakın vadede faiz indirimine gitme ihtimalinin düşük olduğunun bir işareti, ancak belki de ABD'nin ekonomik istisnacılığı azaldıkça piyasanın nötr faiz oranlarına bakışının bir sinyali" dedi.,


Coombs, 2024 yılı sonuna kadar 40 baz puanlık faiz indiriminin finansal piyasaların beklentilerinde fiyatlandığını da sözlerine ekledi.,

Avrupa'da yatırımcılar Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'nın gösterge faiz oranını 25 baz puan indirerek %3,75'e çekmesini bekliyor.

Wall Street'te S&P 500 endeksi (.SPX) %0,1 yükseldi, Dow Jones (.DJI) %0,3 değer kaybetti ve Nasdaq %0,6 yükseldi.

Hindistan'da Başbakan Narendra Modi'nin, Salı günü dünyanın en büyük seçiminde kullanılan 642 milyon oyun sayılmasıyla üst üste üçüncü dönem rekorunu kazanması bekleniyor.

Analistlere göre, Hindistan'ın daha fazla ekonomik reform yapacağı umuduyla sonucun ülkenin mali piyasaları için olumlu olması bekleniyor.

Dolar Salı günü Asya'daki işlemlerde yen karşısında %0,16 artışla 156,35 seviyesine yükseldi. Bu yılın en yüksek seviyesi olan Nisan sonundaki 160,03'ten hala biraz uzakta.

Avrupa tek para birimi gün içinde %0,1 artışla 1,0912 dolar olurken, bir ay içinde %0,65 değer kazandı ve doları diğer büyük ticaret ortaklarının para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında takip eden dolar endeksi 104'e geriledi.
ABD ham petrolü %0,42 düşüşle varil başına 73,91 dolara geriledi. Brent ham petrolü varil başına 78,05 dolara düştü.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC+ olarak bilinen müttefiklerinin Ekim ayından itibaren bazı üretim kesintilerini gevşetmeye başlamayı kabul etmesinin ardından her iki gösterge de Pazartesi günü dört ayın en düşük seviyelerine geriledi.

NAB ekonomistleri, "Çoğu emtia analisti üretim kesintilerinin yıl sonuna kadar devam etmesini bekliyordu" dedi.
Altın hafif yükseldi. Spot altın ons başına 2350,7266 dolardan işlem gördü.

İlgili Haberler