ABD enflasyon verisi öncesi Asya borsaları zayıf seyrediyor

ABD enflasyon verisi öncesi Asya borsaları zayıf seyrediyor

Asya borsaları zayıf Çin fiyat verileriyle toparladı, piyasaların gözü ABD enflasyon verilerinde.

A+A-

Asya hisseleri, Çin'in tüketici fiyatlarının hala yumuşak seyrettiğini gösteren verilerin ardından Çarşamba günü durgun seyrederken, dolar önemli bir ABD enflasyon raporu ve faiz oranları için yakın vadeli rotayı belirleyecek olan Fed politika kararı öncesinde sağlamlığını korudu.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,1 düşerken, Japonya'nın Nikkei %0,8 geriledi. Ancak bölgedeki teknoloji hisseleri daha iyi performans gösterdi ve MSCI Asya-Pasifik Japonya dışı IT endeksi %1 yükseldi.

Veriler, Çin'in tüketici fiyat endeksinin Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,1 düştüğünü ve tahminleri kaçırdığını gösterdi. Yıllık bazda ise %0,3 artış gösterdi.

Çin'in mavi çipleri son olarak %0,1 düşerken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi geliştirici China Evergrande'nin biriminin varlıklarını kaybetme uyarısında bulunmasının ardından China Evergrande New Energy Vehicle Group'taki %27'lik düşüşün de etkisiyle önceki kayıplarını genişleterek %1,2 düştü.

Wall Street'te gece boyunca Apple iPhone'lara olan talebi yeniden canlandırmayı amaçlayan yeni yapay zeka özelliklerini açıkladıktan bir gün sonra %7 artışla rekor seviyeye yükseldi. Bu durum Nasdaq Composite'in %0,9 ve S&P 500'ün %0,3 yükselerek rekor kapanış seviyelerine ulaşmasına yardımcı oldu.

Bu aynı zamanda teknoloji ağırlıklı Tayvan (.TWII), yeni sekme açılıyor ve Güney Kore hisselerini sırasıyla %0,7 ve %0,3 artırdı.

Günün ilerleyen saatlerinde, Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,1 gibi düşük bir artış göstermesi beklenen, ancak çekirdekte %0,3 artış gösteren ABD TÜFE verilerine odaklanıldıkça temkinli bir hava hakim oldu.

S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri Asya'daki işlemlerde yatay seyretti.

Pepperstone araştırma müdürü Chris Weston, "Piyasanın tam risk yönetimi moduna geçmesiyle birlikte geri sayım başladı. Açılıştaki zayıflığı desteklemek için çok fazla neden yok, bu nedenle açılışta daha fazla satış görebiliriz." dedi ve şöyle devam etti:

"ABD çekirdek TÜFE m/m'yi basit oyun kitabı rehberim olarak kullanmayı seviyorum, bu nedenle m/m %0,2'ye yuvarlanan herhangi bir sayı risk piyasalarında rahatlama sağlayabilir ve USD satıcılarını ortaya çıkarabilirken, %0,4'e yuvarlanan bir sayı ABD iki yıllık getirilerinin yükseldiğini ve bununla birlikte USD'nin sıcak geldiğini görebilir."

Döviz piyasalarında, dolar endeksi Cuma gününden bu yana bordro sonrası tüm kazançlarını korudu ve başlıca rakipleri karşısında 105,31 seviyesinde seyrediyor. Euro, Avrupa seçimlerinde aşırı sağın kazandığı zaferler ve Fransa'daki erken seçimin getirdiği siyasi kargaşa nedeniyle üst üste dördüncü seansta da düşerek 1,0734 dolarda ağır kayıplar yaşadı.

Petrol fiyatları üst üste üçüncü seansta da kazançlarını artırdı. Brent vadeli kontratları %0,2 artışla varil başına 83,11 dolara yükseldi. ABD ham petrol kontratları 0,4 değer kazanarak varil başına 78,19$'a yükseldi.
Altın fiyatları %0,2 düşüşle ons başına 2.311,80 dolara geriledi.
 

İlgili Haberler