ABD enflasyonundaki düşüş sonrası dolar geriledi

ABD enflasyonundaki düşüş sonrası dolar geriledi

ABD'nin enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde kalan düşüşü sonrası dolarda zayıflama var.

A+A-

Asya para birimleri Perşembe günü, Japonya Merkez Bankası toplantısı öncesinde ve ABD'li politika yapıcıların faiz oranlarının bir süre daha yüksek tutulacağı sinyalini vermesiyle baskı altında kalan yen dışında, beklenenden daha düşük çıkan ABD enflasyonu nedeniyle sarsılan dolar karşısında güçlü seyretti.

Euro bir gecede %0,6 yükseldi ve 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıkarak en son 1,0811$'ı gördü. Avustralya doları %0,9 artışla 0,6662 dolara yükseldi ve Yeni Zelanda doları 0,6183 dolara yerleşmeden önce 0,62 doların üzerinde beş ayın en yüksek seviyesine sıçradı. Yen tırmandı, ancak sadece yaklaşık %0,2 oranında.

Piyasa beklentisi olan %0,1'lik artışa karşın tüketici fiyatlarının Mayıs ayında aylık bazda yatay seyrettiğini gösteren ABD enflasyon raporunun hemen ardından kazançlar daha büyük oldu.

Federal Rezerv'in fon oranını %5,25-5,5'te sabit bırakması ve politika yapıcıların bu yılki kesinti sayısına ilişkin medyan projeksiyonunun Mart ayındaki üçten sadece bire düşmesiyle kazançlar azaldı.

Sterlin gecelik %0,5 artışla 1,2798$'a yükseldi. Asya ticaretinde sabah hareketleri mütevazı olsa da Endonezya rupiahı gibi değer kaybeden para birimleri muhtemelen bir miktar rahatlamaya hazırdı.

Fed'in projeksiyonlarına rağmen, piyasalar bu yıl neredeyse iki adet 25 baz puanlık faiz indirimi fiyatlamaya devam etti.

Auckland'daki Westpac stratejisti Imre Speizer, "Bence piyasalar ABD dolarının zayıfladığını ve arada dalgalanmalar olduğunu düşünüyor" dedi ve ekledi: "Bu (çoğunlukla) bu yıl için hala fiyatlanan Fed faiz indirimlerinden kaynaklanıyor."

Çin yuanı erken offshore ticarette 7,2627 seviyesinde sabit kaldı ve gece boyunca dolar karşısında bir miktar değer kazandı.

Fed Başkanı Jerome Powell basın toplantısında tanıdık bir ton kullandı ve politika yapıcıların ekonomik verilere duyarlı olacağını vurguladı. Bu yıl için daha az faiz indirimi öngörülmesine rağmen, politika yapıcılar faiz indirimlerini 2025 ya da 2026 için planlamıştı.

BNY Amerika makro stratejisti John Velis, 19 politika yapıcı tahmininden 8'inin bu yıl iki faiz indirimi yönünde olduğunu belirterek, "Faiz indirimi görüşü (Mart ayına) kıyasla daha şahin olsa da, ayrıntıların bu şahinliği hafiflettiğini düşünüyoruz" dedi.

Yine de, sıfıra yakın Japon faizleri ile çok daha yüksek kısa vadeli ABD faizleri arasındaki fark bu kadar genişken aşağı yönlü ivmeye karşı mücadele eden yen için soğuk bir teselli oldu.

Japonya Merkez Bankası Cuma günü iki günlük bir politika toplantısını tamamlıyor ve piyasalar bankanın Japon getirilerinde daha fazla artışa izin vermek için büyük tahvil alımlarını geri çekeceğine dair bir tür açıklama veya sinyal bekliyor.

Bu da yeni hayal kırıklığına karşı savunmasız bırakıyor. Son olarak dolar karşısında 156,82 seviyesinde dalgalanırken, kivi karşısında 97,06 ile 17 yılın en düşük seviyesine ve sterlin karşısında 200,91 ile 16 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Commonwealth Bank of Australia kıdemli döviz stratejisti Kristina Clifton, "BOJ'un Japon faiz oranlarını ve yeni aşağı çekebilecek bu beklentilerin altında kalmasını bekliyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"BOJ yetkililerinden gelen mesajlar, politika ayarlarını yeniden düzenlemek için acele etmek istemediklerini gösteriyor."

Etiketler : , ,
İlgili Haberler