ABD ham petrol stoklarında düşüş beklenirken petrol güçleniyor

ABD ham petrol stoklarında düşüş beklenirken petrol güçleniyor

ABD'nin ham petrol stoklarında düşüş öngörülürken öte yandan petrolde yükseliş yaşanıyor.

A+A-

Piyasa, küresel petrol arzını kısıtlayabilecek Orta Doğu savaşının olası bir genişlemesini izlerken, petrol fiyatları Çarşamba günü ABD ham petrol ve benzin stoklarının daralacağına dair tahminlerle yükseldi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 30 sent artarak varil başına 80,99 $'a yükseldi. ABD West Texas Intermediate ham petrolü 38 sent artışla varil başına 78,73 dolara yükseldi. Salı günü Amerikan Petrol Enstitüsü verilerine atıfta bulunan piyasa kaynaklarına göre, ABD ham petrol ve benzin stoklarının geçen hafta düşmesi beklenirken, damıtılmış ürün stokları yükseldi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynaklar, API rakamlarının 9 Ağustos'ta sona eren haftada ham petrol stoklarının 5,21 milyon varil azaldığını gösterdiğini söyledi. Benzin stokları 3,69 milyon varil azalırken distile ürünler 612.000 varil arttı. Stoklardaki düşüş dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de talebin arttığına işaret edebilir. Enerji Enformasyon İdaresi'nin resmi verileri Çarşamba günü açıklanacak.

Piyasa ayrıca, geçtiğimiz ayın sonlarında bir Hamas liderinin öldürülmesine sert bir karşılık vereceğini açıklayan ve İsrail'i suçlayan İran'ın bir sonraki hamlesine dair işaretler bekliyordu. İsrail olayla ilgisini ne doğruladı ne de reddetti.

ABD Donanması, İsrail'in savunmasını desteklemek için Orta Doğu'ya savaş gemileri ve bir denizaltı konuşlandırdı. Analistler, bölgede genişleyen bir çatışmanın İran ve komşu üretici ülkelerden gelen ham petrol arzını etkileyebileceğini, stokları sıkılaştırabileceğini ve fiyatları destekleyebileceğini söyledi.

Bu arada, petrol fiyatlarının daha da yükselmesini engelleyen Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Salı günü 2024 küresel petrol talebi büyüme tahminini değiştirmedi, ancak zayıflayan Çin ekonomisinin tüketim üzerindeki etkisini gerekçe göstererek 2025 tahminini kırptı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler