ABD imalatındaki çöküş derinleşiyor
ABD'de imalat Haziran ayında daha da gerileyerek en son ülkenin COVID-19 salgınının ilk dalgasıyla sarsıldığı dönemde görülen seviyelere ulaştı, ancak fiyat baskılarının azalmaya devam etmesi ekonomi için umut ışığı oldu.
ABD'de imalat sektöründeki yavaşlama git gide derinleşiyor. Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nün (ISM) Pazartesi günü yaptığı ankete göre, daralan faaliyetler fabrikaların işten çıkarmalara başvurmasına neden oldu. ISM İmalat İş Anketi Komitesi Başkanı Timothy Fiore, bu uygulamayı "önceki aylara göre daha büyük ölçüde" olarak tanımladı.
Görünürde, ISM anketi resesyonda olan bir ekonomi ile tutarlı. Ancak tarım dışı istihdam, ilk kez yapılan işsizlik maaşı başvuruları ve konut başlangıçları gibi somut veriler ekonominin yavaşlamaya devam ettiğini gösteriyor.
Ancak işletmeler ve tüketiciler, ABD merkez bankasının 40 yılı aşkın bir süredir en hızlı para politikası sıkılaştırma kampanyasını başlattığı Mart 2022'den bu yana Fed'den gelen 500 baz puanlık faiz artışıyla uğraştıkça gerileme riskleri arttı.
Capital Economics'in ABD baş ekonomisti Andrew Hunter, "Bu durum, ufukta bir resesyonun göründüğünden şüphelenmek için daha fazla neden sunuyor. ISM anketi, temel mal fiyatlarının yakında yeniden düşmeye başlayacağına dair kanıtları artırıyor." dedi.
ISM'nin imalat PMI değeri Mayıs ayındaki 46.9 seviyesinden geçen ay 46.0'a gerileyerek Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyeye indi. Bu, PMI'ın imalatta daralmaya işaret eden 50 eşiğinin altında kaldığı sekizinci ay oldu ve Büyük Durgunluk'tan bu yana en uzun süreli düşüş oldu.
Reuters anketine katılan ekonomistler endeksin 47'ye yükseleceğini tahmin ediyordu. Hükümet verilerine göre, ekonominin %11,1'ini oluşturan imalat sanayi ilk çeyrekte yıllık bazda %5,3 oranında daraldı.
Bununla birlikte, ulaşım ekipmanları gibi mallara yönelik güçlü talep nedeniyle bazı güçlü cepler varlığını sürdürüyor.
ISM anketi, geçen ay en büyük altı sektör arasında büyüme kaydeden tek sektörün ulaşım ekipmanları olduğunu gösterdi. Ancak yine de ulaşım ekipmanı üreticileri, ikinci çeyrek satışlarının düşebileceği ve stok seviyelerini artırabileceği endişelerini dile getirdi. Yıl sonu toplam satışlarının "geçen yılki seviyelerde olacağı" tahmininde bulundu.
Fahiş borçlanma maliyetlerinin yanı sıra, harcamaların genellikle krediyle satın alınan mallardan hizmetlere kayması da imalatı baltalıyor. İşletmeler ayrıca zayıf talep beklentisiyle stoklarını dikkatli bir şekilde yönetiyor.
Ekonomistler, sektörün bu yılın başlarında mali piyasalarda yaşanan çalkantıların ardından kredilerde yaşanan sıkılaşmanın acısını henüz hissetmediğini belirtiyor.
Haziran ayında ulaşım ekipmanlarının yanı sıra basım, metalik olmayan mineral ürünler ve ana metaller de büyüdü. Daralan 11 sanayi grubu arasında ağaç ürünleri, tekstil fabrikaları, elektrikli ekipmanlar, cihazlar ve bileşenler, makineler ve bilgisayar ve elektronik ürünler yer aldı.
Wall Street'teki hisse senetleri, 4 Temmuz Salı günkü tatil öncesinde kısaltılmış bir seansta hafif yükselişle kapandı. ABD Hazine fiyatları karışık seyretti. Dolar, para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında sabit kaldı.
Zayıf talep
ISM anketinin ileriye dönük yeni siparişler alt endeksi, hem işletmelerin hem de tüketicilerin artan temkinliliği nedeniyle Mayıs ayındaki 42,6 seviyesinden 45,6'ya yükseldi.
New York'taki Barclays'in kıdemli ekonomistlerinden Jonathan Millar, "Fabrikalar aşırı stok biriktirme konusunda giderek daha temkinli hale geldikçe, stok yatırımı faaliyet üzerinde bir engel haline geldi" dedi ve ekledi: "Önümüzdeki birkaç çeyrekte fabrika üretimine ilişkin somut verilerde bir gerileme için koşulların olgunlaştığını görmeye devam ediyoruz."
Bilgisayar ve elektronik ürün üreticileri "müşterilerin çok önceden alım yapmaya daha az eğilimli olduğunu" söyledi. Gıda, içecek ve tütün ürünleri imalatçıları "sermaye projelerinin gözden geçirilme seviyesinin yüksek olduğunu" belirtti.
Makine imalatçıları "siparişlerin ve işlerin sağlıklı bir birikimle istikrarlı olduğunu, ancak yeni olası siparişlerin 2024'e ertelendiğini" paylaştı.
Zayıf talep girdi fiyatlarını baskılıyor. Anketin imalatçılar tarafından ödenen fiyatlar ölçüsü, tedarik zincirindeki darboğazların önemli ölçüde azalması ve yüksek borçlanma maliyetlerinin talebi azaltması nedeniyle Mayıs ayındaki 44,2 seviyesinden 41,8'e geriledi.
Tedarikçilerin üretim kuruluşlarına teslimat performansı dokuz aydır daha hızlı gerçekleşerek mal enflasyonunda düşüşe yol açtı. Ancak, şu anda ana odak noktası olan hizmet enflasyonu, sıkı bir işgücü piyasasından kaynaklanan daha güçlü ücret artışı ve konut kiralarındaki artış nedeniyle yapışkan kalmaya devam ediyor.
Anketin fabrika istihdamı göstergesi Mayıs ayındaki 51,4 seviyesinden 48,1'e geriledi. Hükümetin tarım dışı istihdam sayımında imalat istihdamının güvenilmez bir belirleyicisi olmasına rağmen, yıl sonuna kadar işe alımların yavaşlaması beklentileriyle uyumlu.
Reuters'ın ekonomistlerle yaptığı bir ankete göre, hükümetin Cuma günü Mayıs ayında 339.000 kişi artan istihdamın Haziran ayında 225.000 kişi arttığını bildirmesi bekleniyor.
İmalat kötüleşirken, satılık evlerin azlığı sayesinde konutlar yeniden canlanıyor gibi görünüyor.
Ticaret Bakanlığı tarafından Pazartesi günü yayınlanan ayrı bir rapor, konut inşaatı harcamalarının bir önceki ay %0,9 düştükten sonra Mayıs ayında %2,2 arttığını ve müstakil konut projelerine yapılan yatırımın %1,7 hızlandığını gösterdi.
Bu durum, Nisan ayında %0,4 oranında artan genel inşaat harcamalarının Mayıs ayında %0,9 oranında artmasına katkıda bulundu.
Miami'deki Interactive Brokers'ın kıdemli ekonomisti José Torres, "Konut segmenti yenilenen talepten yararlanırken, mevcut satılık ev stoku düşük kaldı çünkü ev sahiplerinin daha büyük ipotek ödemeleri üstlenirken daha zayıf bir emlak piyasasında satış yapmak için çok az teşviki var" dedi.