ABD otonom araçlarda Çin yazılımını yasaklamanın eşiğinde

ABD otonom araçlarda Çin yazılımını yasaklamanın eşiğinde

ABD-Çin ticaret savaşında yeni bir gelişmenin adımları atılıyor. ABD Ticaret Bakanlığı'nın önümüzdeki haftalarda otonom ve bağlantılı araçlarda Çin yazılımının yasaklanmasını önermesi bekleniyor.

A+A-

Biden yönetimi, ABD'de Seviye 3 ve üzeri otomasyona sahip araçlarda Çin yazılımını yasaklayacak bir kural önerisi yayınlamayı planlıyor ve bu da Çinli şirketler tarafından üretilen otonom araçların ABD yollarında test edilmesini de yasaklayacak bir etkiye sahip olacak.

Kaynaklar, yönetimin daha önce bildirilmeyen bir kararla Çin tarafından geliştirilen gelişmiş kablosuz iletişim yetenekleri modüllerine sahip araçların ABD yollarından men edilmesini önermeyi planladığını da sözlerine ekledi. Kaynaklar, teklif kapsamında, otomobil üreticilerinin ve tedarikçilerinin, bağlantılı araç veya gelişmiş otonom araç yazılımlarının hiçbirinin Çin merkezli bir yabancı bir kuruluşta geliştirilmediğini doğrulamaları gerekeceğini söyledi.

Ticaret Bakanlığı geçen ay yaptığı açıklamada Ağustos ayında bağlantılı araçlarla ilgili kurallar yayınlamayı planladığını ve Çin'de ve düşman olarak görülen diğer ülkelerde üretilen bazı yazılımlara sınırlamalar getirmeyi beklediğini söyledi. Bir Ticaret Bakanlığı sözcüsü Pazar günü yaptığı açıklamada bakanlığın "bağlantılı araçlardaki bağlantılı teknolojilerle ilişkili ulusal güvenlik risklerinden endişe duyduğunu" söyledi.

Bakanlığın Sanayi ve Güvenlik Bürosu, araç içindeki endişe verici belirli sistemlere odaklanacak bir kural önerisi yayınlayacak. Çin'in Washington Büyükelçiliği ise bu gelişmelere yorum getirmedi ancak Çin Dışişleri Bakanlığı daha önce ABD'yi "piyasa ekonomisi yasalarına ve adil rekabet ilkelerine saygı göstermeye" çağırmıştı. Bakanlık, Çin otomobillerinin dünya çapında popüler olmasının nedeninin şiddetli pazar rekabetinden doğmuş olmaları ve teknolojik açıdan yenilikçi olmaları olduğunu savunuyor.

Çarşamba günü Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı, bağlantılı araçlarla ilgili ulusal güvenlik risklerini ortaklaşa ele almak üzere müttefikler ve sektör liderleriyle bir toplantı düzenledi. Kaynaklar, yetkililerin yönetimin planladığı kuralın ayrıntılarını açıkladığını söyledi. Toplantıya ABD, Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği, Almanya, Hindistan, Japonya, Kore Cumhuriyeti, İspanya ve Birleşik Krallık'tan yetkililer katıldı ve bağlantılı araçlar ve belirli bileşenlerle ilişkili veri ve siber güvenlik riskleri hakkında görüş alışverişinde bulundular. 

Koşullu sürüş otomasyonu olarak da bilinen Seviye 3, sürücülerin direksiyon başında film izlemek veya akıllı telefon kullanmak gibi faaliyetlerde bulunmasına izin veren teknolojiyi içeriyor, ancak yalnızca bazı sınırlı koşullar altında.

Kasım ayında bir grup ABD milletvekili, Çinli şirketlerin ABD'de otonom araçları test ederken hassas verileri toplaması ve işlemesi konusuna dikkat çekmiş ve aralarında Baidu, Nio, WeRide, Didi Chuxing, Xpeng, Inceptio, Pony.ai, AutoX, Deeproute.ai ve Qcraft gibi isimlerin bulunduğunu kaydetmişti.

Mektuplarda, Kasım 2022'de sona eren 12 ayda Çinli otonom araç şirketlerinin Kaliforniya'da 450.000 milden fazla test sürüşü yaptığı belirtildi. Temmuz 2023'te Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, bakanlığının ABD'deki Çinli otonom araç şirketleriyle ilgili ulusal güvenlik endişeleri olduğunu söyledi.

Yönetim, bağlantılı araçların sürücü izleme sistemini yolcuları dinlemek veya kaydetmek veya aracın kontrolünü ele geçirmek için kullanmasından endişe duyuyor. Ticaret Bakanı Gina Raimondo Mayıs ayında yaptığı açıklamada "Ulusal güvenlik riskleri oldukça önemli" dedi ve ekledi: "Harekete geçmeye karar verdik çünkü bu gerçekten ciddi bir mesele."

İlgili Haberler