ABD resesyona gidiyor ve birkaç faiz indirimi de bunu durduramayacak

ABD resesyona gidiyor ve birkaç faiz indirimi de bunu durduramayacak

Stratejist Garry Evans, ABD'de resesyonun yaklaştığını ve 'birkaç faiz indiriminin' bunu önleyemeyeceğini söylüyor.

A+A-

Yatırım araştırma şirketi BCA Research, birçok kişinin düşündüğünün aksine, ekonominin resesyonun eşiğinde olduğunu ve ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin piyasaları resesyondan çıkarmaya yetmeyeceğini düşünüyor.
BCA Research'ün küresel varlık dağılımı baş stratejisti Garry Evans CNBC'nin “Squawk Box Asia” programına verdiği demeçte, “Şu anda her birimiz bir resesyon olduğuna inanıyoruz ve bu piyasanın inandığının tam tersi” dedi.

Evans, ABD işgücü piyasasındaki “kötüleşme” de dahil olmak üzere ekonominin yavaşladığına dair işaretlere dikkat çekti. ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik oranının Temmuz ayında %4,3'e yükselerek Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını ve ABD imalat faaliyetlerinin aynı ay içinde sekiz ayın en düşük seviyesine gerilediğini bildirdi.
Stratejist, “Şu anda oldukça hızlı bir şekilde bozulan şeyler var” dedi.
CME FedWatch Tool'a göre, Fed fonları vadeli işlem piyasası yatırımcıların yıl sonuna kadar en az üç faiz indirimi beklediğini gösteriyor.
Ancak Evans'a göre, bu durum tahminlerinde fazla bir değişiklik yaratmayacak.
Evans, “Birkaç faiz indirimi resesyonu engellemeyecek. Ortalama resesyon süresi 10 ay... Fed indirimlerinin ekonomiyi canlandırmaya başlaması için bir yıl gibi bir süre geçmesi gerekiyor” dedi ve ekledi:
“Piyasa gelecek yılın sonunda Fed faiz oranının %3 olacağına inanıyor. Şu anda %5,3 seviyesinde. Bir resesyon olmadığı sürece bu gerçekleşmeyecek".
Resesyon tipik olarak bir ülkenin reel GSYH'sinde iki çeyrek üst üste düşüş yaşandığında ortaya çıkar.
Yatırımcıların gözü bu hafta Jackson Hole'da düzenlenecek olan ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü konuşma yapacağı yıllık ekonomi politikası sempozyumunda. ABD ekonomisi, devam eden enflasyon ve yüksek faiz oranlarına rağmen sağlamlığını korudu.
Geçtiğimiz yüzyılda, bazıları bir buçuk yıl kadar süren bir düzineden fazla resesyon yaşandı. ABD resmi olarak resesyonda olmasa da Affirm tarafından yapılan bir anket, her 5 Amerikalıdan yaklaşık 3'ünün resesyonda olduğunu düşündüğünü ortaya koyuyor.


Etiketler : , ,
İlgili Haberler