ABD resesyona koşar adım giderken küresel piyasalarda satış dalgası var

ABD resesyona koşar adım giderken küresel piyasalarda satış dalgası var

Hisse senetleri ABD'nin resesyon riskiyle düşerken, tahviller hızlı faiz indirimlerine oynuyor.

A+A-

ABD'nin resesyona girebileceği korkusu yatırımcıların riskli varlıklardan kaçmasına neden olurken, büyümeyi kurtarmak için faiz oranlarının hızla düşmesi gerekeceği bahsiyle Pazartesi günü Asya'da hisse senedi piyasaları düştü ve tahviller yükseldi.

Yatırımcılar Cuma günü Nasdaq vadeli işlemlerini %2,27 düşürerek bitirdikleri yerden başlarken, S&P 500 vadeli işlemleri %1,41 düştü. EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,6 ve FTSE vadeli işlemleri %0,2 düştü.

Japon Nikkei son 7 ayın dibini gördü

Japonya Nikkei (.N225), %5,5 gibi şaşırtıcı bir düşüşle yedi ayın en düşük seviyesine inerek 2011 finansal krizinden bu yana en büyük üç seanslık kaybına işaret etti. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %2,0 değer kaybetti.

Çin mavi çipleri Caixin hizmetler PMI endeksinin 52,1'e yükselmesinin desteğiyle %0,4'lük bir artışla nadir bir kazanç elde etti. 10 yıllık Japon tahvil getirileri, piyasaların Japonya Merkez Bankası'nın yeni bir artırım olasılığını radikal bir şekilde yeniden değerlendirmesiyle 17 baz puanlık sert bir düşüşle %0,785 ile Nisan ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Hazine tahvilleri, 10 yıllık getirilerin %3,723 ile 2023 ortasından bu yana en düşük seviyeye ulaşmasıyla talep gördü. İki yıllık getiriler, geçen hafta 50 baz puan düşerek %3,818'e geriledi ve yakında 10 yıllık getirilerin altına inerek eğriyi geçmişte resesyonların habercisi olacak şekilde pozitife çevirebilir.

Endişe verici derecede zayıf Temmuz ayı istihdam raporu, piyasaların Fed'in Eylül ayında faiz oranlarını sadece düşürmekle kalmayıp 25 yerine 50 baz puan düşürme ihtimalini neredeyse %70 olarak fiyatladığını gördü. Vadeli işlemler, bu yıl %5,25-5,5 aralığındaki fon faizinde 115 baz puanlık bir indirime işaret ediyor ve 2025 yılı sonunda faizlerin %3,0 civarında olacağını öngörüyor.

Goldman Sachs'tan resesyon uyarısı

Goldman Sachs analistleri yayınladıkları bir notta "12 aylık resesyon ihtimalimizi 10 puan artırarak %25'e çıkardık" dedi. Goldman Eylül, Kasım ve Aralık aylarında çeyrek puanlık indirimler bekliyor.

Goldman Sachs'ın paylaştığı notta şu ifadelere yer verildi:

"Tahminimiz istihdam büyümesinin Ağustos ayında toparlanacağı ve FOMC'nin 25 baz puanlık indirimlerinin herhangi bir aşağı yönlü riske yeterli bir yanıt olarak değerlendireceği. Eğer yanılırsak ve Ağustos istihdam raporu Temmuz raporu kadar zayıf çıkarsa, o zaman Eylül ayında 50 baz puanlık bir indirim yapılması muhtemel olacaktır."

JPMorgan: ABD'nin resesyona girme olasılığı %50'ye yükseldi

JPMorgan analistleri daha da kötümser bir yaklaşım sergileyerek ABD'nin resesyona girme olasılığını %50 olarak belirttiler. Ekonomist Michael Feroli, "Fed artık eğrinin önemli ölçüde gerisinde göründüğüne göre, Eylül toplantısında 50 baz puanlık bir indirim ve ardından Kasım ayında 50 baz puanlık bir indirim daha bekliyoruz" dedi.

Yatırımcılar Pazartesi günü açıklanacak olan ISM imalat dışı anketinden hizmet sektöründeki istihdamı öğrenecek ve analistler Haziran ayındaki beklenmedik 48,8'lik düşüşün ardından 51,0'a bir toparlanma umuyor. Bu hafta, tüketicinin ve imalatın durumu hakkında daha fazla fikir verecek olan sanayi devi Caterpillar ve medya devi Walt Disney'in kazançları var. Ayrıca zayıflama ilacı üreticisi Eli Lilly gibi sağlık sektörünün ağır topları da bilançolarını paylaşacak.

Hazine getirilerindeki büyük düşüş, ABD dolarının her zamanki güvenli liman cazibesini de gölgede bırakmış ve para birimini Cuma günü yaklaşık %1 aşağı çekmişti. Pazartesi günü dolar, Japon yeni karşısında %1 daha değer kaybetti.

İlgili Haberler