ABD Rus güvenlik yazılımı Kaspersky'nin satışlarını yasakladı

ABD Rus güvenlik yazılımı Kaspersky'nin satışlarını yasakladı

Biden yönetimi, Rusya'nın Kaspersky Lab tarafından üretilen antivirüs yazılımının ABD'de satışını engelleme planlarını açıkladı ve Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Rusya'nın şirket üzerindeki etkisinin önemli bir güvenlik riski oluşturduğunu söyledi.

A+A-

Yazılımın bir bilgisayarın sistemlerine ayrıcalıklı erişiminin, Amerikan bilgisayarlarından hassas bilgileri çalmasına veya kötü amaçlı yazılım yüklemesine ve kritik güncellemeleri saklayarak tehdidi artırmasına izin verebileceğini söyleyen bir kaynak, Kaspersky'nin müşterileri arasında kritik altyapı sağlayıcıları ile eyalet ve yerel yönetimlerin bulunduğunu belirtti.

Raimondo gazetecilerle yaptığı bilgilendirme toplantısında "Rusya, Kaspersky gibi Rus şirketlerini Amerikalıların kişisel bilgilerini toplamak ve silah olarak kullanmak için bu kapasiteye ve niyetine sahip olduğunu gösterdi ve bu nedenle bugün aldığımız önlemi duyurmak zorundayız" dedi.

Kaspersky, ABD'nin kararının "Kaspersky'nin ürün ve hizmetlerinin bütünlüğüne ilişkin kapsamlı bir değerlendirmeden ziyade mevcut jeopolitik iklime ve teorik kaygılara" dayandığına inandığını söyledi.

Kaspersky, e-postayla gönderdiği bir açıklamada, faaliyetlerinin ABD ulusal güvenliğini tehdit etmediğini ve faaliyetlerini korumak için yasal seçenekleri takip edeceğini ekledi.

Rusya Büyükelçiliği yorum taleplerine yanıt vermedi. Kaspersky daha önce Rus hükümetiyle hiçbir bağı olmayan özel bir şirket olduğunu söylemişti.

Bu hamleler, Biden yönetiminin Kaspersky yazılımından kaynaklanan Rus siber saldırı risklerini ortadan kaldırmaya ve Ukrayna'daki savaş çabaları yeniden ivme kazanırken ve ABD'nin Rusya'ya uygulayabileceği yeni yaptırımlar azalırken Moskova'yı sıkıştırmaya devam etmeye çalıştığını gösteriyor.

Bu aynı zamanda yönetimin, ABD firmaları ile Rusya ve Çin gibi "yabancı düşman" ülkelerden gelen internet, telekom ve teknoloji şirketleri arasındaki işlemleri yasaklamasına ya da kısıtlamasına olanak tanıyan yeni ve güçlü bir yetkiyi kullandığını gösteriyor.

İlgili Haberler