ABD sınırları içinde Çinli elektrikli araçlara yasak kararı geliyor

ABD sınırları içinde Çinli elektrikli araçlara yasak kararı geliyor

ABD Başkanı Joe Biden, Çin yapımı araçların ve 'bağlantılı araç' teknolojisinin ABD yollarında yasaklanmasını istiyor.

A+A-

ABD Ticaret Bakanlığı Pazartesi günü, ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Amerikan yollarındaki bağlantılı araçlarda önemli Çin yazılım ve donanımlarının yasaklanmasını önerdi. Bu, Çin otomobil ve kamyonlarını ABD pazarından etkili bir şekilde men edecek bir hareket. İlk olarak Reuters tarafından bildirilen söz konusu düzenleme, önümüzdeki yıllarda Amerikalı ve diğer büyük otomobil üreticilerini ABD'deki araçlardan önemli Çin yazılım ve donanımlarını çıkarmaya zorlayacak.

Başkan Joe Biden'ın yönetimi, bağlantılı Çin araçlarının ABD sürücüleri ve altyapısı hakkında veri toplaması ve internet ve navigasyon sistemlerine bağlı araçların potansiyel yabancı manipülasyonu konusunda endişelerini dile getirdi. Şubat ayında Beyaz Saray bir soruşturma emri verdi. Önerilen yasaklar, Çinli otomobil üreticileri tarafından ABD yollarında sürücüsüz araçların test edilmesini engelleyecek ve Rusya tarafından üretilen araç yazılımı ve donanımını kapsayacak.

Teklif, yazılım yasaklarını 2027 yılında yürürlüğe koyacak. Donanım yasağı ise 2030 yılında ya da Ocak 2029'da yürürlüğe girecek. Kurallar tüm karayolu araçlarını kapsayacak, ancak kamuya açık yollarda kullanılmayan tarım veya madencilik araçlarının yanı sıra dronlar ve trenler bu düzenlemeden hariç tutulacak.

Bu hamle, ABD'nin Çin araçları, yazılımları ve bileşenlerine yönelik kısıtlamalarında önemli bir tırmanış anlamına geliyor. Bu ay Biden yönetimi, elektrikli araçlara %100 gümrük vergisi ve elektrikli araç bataryaları ile temel minerallere yapılan zamlar da dâhil olmak üzere Çin'den ithal edilen ürünlere yönelik yüksek gümrük vergisi artışlarını yürürlüğe koydu.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, "Yabancı düşmanlar bir araç yapmak için yazılım geliştirdiğinde, bu araç gözetleme için kullanılabilir, uzaktan kontrol edilebilir ve bu da yoldaki Amerikalıların mahremiyetini ve güvenliğini tehdit eder" dedi ve ekledi: "Aşırı bir durumda, yabancı bir düşman ABD'de faaliyet gösteren tüm araçlarını aynı anda kapatabilir ya da kontrol altına alabilir, bu da kazalara ve yolların kapanmasına neden olabilir."

ABD'ye nispeten az sayıda Çin yapımı otomobil ya da hafif hizmet kamyonu ithal ediliyor. Raimondo, bakanlığın "Çin ya da Rusya ile bağlantılı tedarikçiler, otomobil üreticileri ve otomobil bileşenleri sıradan ve yaygın hale gelmeden önce harekete geçtiğini söyledi ve ekledi:

"Yollarımız otomobillerle dolana ve risk son derece önemli hale gelene kadar beklemeyeceğiz."

Neredeyse tüm yeni otomobil ve kamyonlar, internet erişimi için yerleşik ağ donanımı ile "bağlı" olarak kabul edilir ve aracın içindeki ve dışındaki cihazlarla veri paylaşımına izin verir.

Ticaret Bakanlığı, kuralın Çin'de üretilen tüm araçlar için bir yasak anlamına geleceğini ancak Çinli otomobil üreticilerinin muafiyetler için "özel izinler" aramasına izin vereceğini söyledi. Ticaret Bakanlığı'nın bilgi ve iletişim teknolojisi ofisinin başında bulunan Liz Cannon, "Bu noktada Çin'de üretilen ve ABD'de satılan herhangi bir aracın yasaklar kapsamına gireceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan brifingde, düzenlemenin General Motors ve Ford Motor'u Çin'den ithal ettiği araçları ABD'de satışını durdurmaya zorlayacağını söyledi.

Sullivan, "Yollarda her biri 10 ila 15 yıllık ömre sahip potansiyel olarak milyonlarca araç varken, kesinti ve sabotaj riski dramatik bir şekilde artıyor" dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, Çin'in Washington'u "piyasa ilkelerine saygı göstermeye ve Çinli şirketlere açık, adil, şeffaf ve ayrımcı olmayan bir iş ortamı sağlamaya çağırdığını" söyledi.

GM, Toyota, Volkswagen ve Hyundai gibi büyük otomobil üreticilerini temsil eden bir grup olan Alliance For Automotive Innovation, bazı otomobil üreticilerinin uyum için daha fazla zamana ihtiyaç duyabileceğini söyledi. Grup, Çin'den ABD'ye giren "çok az" bağlantılı araç donanımı veya yazılımı olduğunu söyledi. Ancak bu kural bazı durumlarda otomobil üreticilerinin alternatif tedarikçiler bulmasını gerektirecektir.

İlgili Haberler