ABD stok verileri güçlü talebe işaret etti petrol fiyatları tırmanışa geçti
ABD stok verilerinin güçlü talebe işaret etmesiyle petrol fiyatları %1 yükseldi.
Dünyanın en büyük yakıt tüketicisi ABD'den gelen güçlü talebi gösteren ham petrol ve yakıt ürünleri envanter verilerinin başka yerlerdeki talep endişelerini dengelemesiyle petrol fiyatları Çarşamba günü neredeyse %1 artarak Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine yakın işlem gördü.
Ekim vadeli Brent ham petrolü 76 sent veya %0,90 artışla 0407 GMT'de varil başına 85,67 dolara yükseldi. Benzer şekilde, Eylül vadeli ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü 76 sent veya %0,93 artışla varil başına 82,13 dolara yükseldi.
Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına atıfta bulunan piyasa kaynaklarına göre, ABD petrol stokları 28 Temmuz'da sona eren haftada 15,4 milyon varil azaldı ve analistlerin 1,37 milyon varillik düşüş tahminlerine kıyasla düşüş gösterdi.
Çarşamba günü açıklanacak olan ABD hükümetinin rakamları sektörün düşüş rakamıyla eşleşirse, 1982 yılına kadar uzanan kayıtlara göre ABD ham petrol stoklarındaki en büyük düşüş gerçekleşmiş olacak.
API verilerine göre benzin stokları 1,3 milyon varil düşüş tahminlerine kıyasla 1,7 milyon varil azaldı. Distilat stokları ise analistlerin 112.000 varillik artış tahminlerine kıyasla 510.000 varil azaldı. Her iki veri de ABD'de hızlı yakıt talebinin güçlü olduğunun göstergesidir.
CMC Markets analisti Leon Li, "Mevsimsel olarak (ulaşım yakıtları için) en yüksek talep dönemi ve petrol üreticisi ülkelerin arz kesintileri petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu," dedi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) fiili lideri Suudi Arabistan'ın fiyat desteği sağlayan derin üretim kesintileriyle kısıtlanan talebin arzı geride bırakmasıyla ham petrol stokları diğer bölgelerde de düşmeye başladı.
Analistler Suudi Arabistan'ın Cuma günü yapılacak üreticiler toplantısında günlük 1 milyon varillik (bpd) gönüllü petrol üretim kesintisini Eylül ayını da kapsayacak şekilde bir ay daha uzatmasını bekliyor.
Li, petrol fiyatlarının yükselmeye devam edebileceğini, ancak Avrupa gibi bazı bölgelerdeki durgunluk baskıları nedeniyle varil başına 90 doları aşmayabileceğini söyledi. Ayrıca, yaz aylarındaki talep zirvesinin geçmesinin ardından, "petrol fiyatları bu yükseliş trendinin sonuna geldi" dedi.
Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de petrol alımlarının fiyatlar yükseldikçe yavaşlayabileceği endişesi ve bu hafta açıklanan zayıf PMI verilerinin yakıt talebinin beklenenden daha zayıf olabileceğine işaret etmesi seansın fiyat artışlarını sınırladı.
"Çin'in ham petrol alımları yüksek talepten ziyade fırsatçılıktan kaynaklanıyor. (Piyasa) tamamen arz kısıtlamaları tarafından yönlendirilmeye devam ediyor ve bu da her zaman potansiyel siyasi dalgalanmalara maruz kalıyor," dedi.