ABD ticari faaliyeti son 4 ayın dibinde 

ABD ticari faaliyeti son 4 ayın dibinde 

ABD'de ticari faaliyetler Ağustos'ta son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi ve firmalar yüksek fiyatları tüketicilere yansıtmak için mücadele etmeye devam etti. 

A+A-

ABD'de ticari faaliyetler Ağustos'ta son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi ve firmalar yüksek fiyatları tüketicilere yansıtmak için mücadele etmeye devam etti. Bu da enflasyonun önümüzdeki aylarda düşüş eğiliminde kalacağı ihtimalini güçlendirdi.

S&P Global Perşembe günü yaptığı açıklamada, imalat ve hizmet sektörlerini takip eden flaş ABD Bileşik PMI Çıktı Endeksi'nin bu ay 54,1'e gerilediğini, bunun son iki yılda ölçülen en yüksek seviyeler arasında hala sağlıklı bir seviye olduğunu söyledi. Bu, Temmuz ayında 54,3'lük son okumanın ardından geldi.

50'nin üzerinde bir okuma özel sektörde genişlemeye işaret ediyor. Hizmetler sektöründeki hafif toparlanma, imalat sanayindeki gevşemenin ardından geldi.

Mal ve hizmetlere uygulanan ortalama fiyatlar Ocak ayından bu yana en yavaş oranda arttı ve şu anda S&P Global'in Federal Rezerv'in %2'lik enflasyon hedefiyle tutarlı olarak gördüğü seviyelerde. Bu durum, işletmelerden gelen, müşterilerin pazarlık avcılığı, satın alımları azaltma ve daha düşük fiyatlı ikame ürünlere yönelme yoluyla yüksek fiyatlara karşı geri adım attıkları yönündeki raporların tekrarı oldu.

Çalışma Bakanlığı'nın geçen haftaki raporuna göre, Temmuz ayında yıllık bazda enflasyon yaklaşık 3-1/2 yıldır ilk kez yüzde 3'ün altına geriledi.

Neredeyse hiç değişmeyen bileşik PMI, üçüncü çeyrek ilerledikçe ekonomik aktivitenin sağlam bir temelde kaldığına işaret etti. Gayri safi yurt içi hasıla, Ocak-Mart çeyreğindeki %1,4'lük artıştan sonra ikinci çeyrekte yıllık bazda %2,8 oranında arttı.

ekran-goruntusu-2024-08-22-170758.png

S&P Global Market Intelligence baş işletme ekonomisti Chris Williamson, "Ağustos ayındaki sağlam büyüme tablosu, üçüncü çeyrekte yıllık bazda %2'yi aşan güçlü GSYİH büyümesine işaret ediyor, bu da kısa vadeli durgunluk korkularını gidermeye yardımcı olmalı" dedi. "Benzer şekilde satış fiyatları enflasyonunun salgın öncesi ortalamaya yakın bir seviyeye düşmesi enflasyonun 'normalleştiğine' işaret ediyor ve faiz oranlarının düşmesi durumunu güçlendiriyor."

Etiketler :
İlgili Haberler